«Πολύ απογοητευτική» χαρακτηρίζει ο Τζο Μπάιντεν την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Κυριακή.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου,

«Η ξαφνική και αδικαιολόγητη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι βαθιά απογοητευτική. Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για αύξηση στις αυτοκτονίες γυναικών στην Τουρκία, το πρώτο έθνος που υπέγραψε τη σύμβαση. Οι χώρες πρέπει να εργαστούν ώστε να ενισχύσουν και να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς να απορρίπτουν τις διεθνείς συνθήκες που αποσκοπούν στην προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών στους θύτες. Αυτό είναι ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως.

Η βία που βασίζεται στο φύλο είναι μια μάστιγα που αγγίζει κάθε έθνος σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει πολλά παραδείγματα φρικτών και βάναυσων επιθέσεων σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των τραγικών δολοφονιών στη Γεωργία. Και έχουμε δει την ευρύτερη ζημία του να ζει κάποιος κάτω από το καθημερινό φάσμα της βίας λόγω φύλου. Πονάει όλους μας, και όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να δημιουργήσουμε κοινωνίες όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν τη ζωή τους χωρίς βία».