Μπακατσέλος: Επανέρχεται η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η επένδυση στην Pitsos, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σημειολογικά, απ’ ότι ως αξία επένδυσης, εξέφρασε ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.», κ. Νίκος Μπακατσέλος στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Doing Business, Μεταρρυθμίσεις, Στόχοι και Προκλήσεις στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

«Να ξεκινήσω, πρώτα απ’ όλα, ευχαριστώντας όλους σας για τη βοήθεια που μας έχετε δώσει ως εταιρεία», είπε στην ομιλία του ο κ. Μπακατσέλος, διευκρινίζοντας  πως χωρίς την αρωγή του υπουργείου και του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν θα μπορούσε  να προχωρήσει σε αυτήν την επένδυση, λέγοντας  :

«γιατί ουσιαστικά επανέρχεται η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, δίνοντας, εύχομαι, μία αξία του Made in Greece».

Ζήτησα εγώ να συμμετέχω σε αυτήν την παρουσίαση και να εκφράσω λοιπόν την άποψή μου και τη θετική μου εμπειρία, που θεωρώ ότι εκφράζει βέβαια και την άποψη και άλλων επιχειρηματιών. 

Οι απόψεις είναι δικές μου, αλλά να σας πω ότι και ως Πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου έχω την ίδια ανατροφοδότηση από το εξωτερικό, από δυνητικούς επενδυτές.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό το έργο να προβάλλεται και αυτά που πρέπει να τονιστούν σε μία συζήτηση όπως αυτή, είναι  και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία άλλαξαν και τα οποία μπορεί να μην καταγράφονται, γιατί σε μεγάλο βαθμό έχουν να κάνουν με άυλα πράγματα.

Και σίγουρα τα μετρήσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχουν σημασία καθώς αφορούν στην ανταγωνιστικότητά μας και προσελκύουν τους επενδυτές από το εξωτερικό, όπως η αλλαγή στη φορολογία, η επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής, η μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα, και όλες οι υπόλοιπές ενέργειες,

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Όπως επίσης σημαντικά είναι και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι  μετρήσιμα, όπως τον τρόπο με τον οποίον συνεργαζόμαστε με το κράτος, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε οι επιχειρήσεις μεταξύ μας, τον τρόπο που συνεργάζονται ο εργαζόμενοι μέσα στις επιχειρήσεις.

 Όλα αυτά είναι καλά, όμως το σημαντικό, νομίζω κύριε υπουργέ, είναι να δούμε και όλα τα άυλα ποιοτικά στοιχεία και αυτά έχουν να κάνουν με την αλλαγή νοοτροπίας.

Το γεγονός πως το ελληνικό κράτος επανασυστήνεται μ’ ένα νέο αξιόπιστο πρόσωπο και αυτό κάνει τη διαφορά. Είναι πρωτοφανές Υπουργεία να λειτουργούν συντονισμένα, με πρόγραμμα και συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.

Και αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία. Την ευκαιρία, γρήγορα και συντονισμένα, να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν την επόμενη μέρα.

Και έχουν να κάνουν επίσης με τη δραστηριοποίηση και την ενεργητικότητα με την οποία το προσεγγίζετε. Και προσεγγίζετε όχι οποιοδήποτε θέμα, αλλά το θέμα της επιχειρηματικότητας και το υποστηρίζετε χωρίς να επεμβαίνετε όμως ανασταλτικά.

Κι αυτό συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο όπως καλά γνωρίζετε όλοι είναι  βασική προϋπόθεση  και για τις επενδύσεις και για την επιχειρηματικότητα.

Αυτά ήθελα να πω, κύριε υπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε και να παρακολουθήσω και να εκφράσω τη γνώμη μου».