Μπακού: Το ποδόσφαιρο σε άλλη διάσταση

Το Αζερμπαϊτζάν, γνωστό επισήμως ως Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, διασπάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Έχει πληθυσμό σχεδόν όσο η Ελλάδα 10,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην πρωτεύουσά του, το Μπακού, φιλοξενήθηκε το 2012 η Eurovision και φέτος η φάση των ομίλων του Euro 2020 που διεξάγεται τώρα.

Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη χώρα και διοργάνωση.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το 2018 και μας προσφέρουν ένα ασφαλές υγειονομικά κλίμα αγώνων, το βέλτιστο για την εποχή.

Σίγουρα και οι ίδιοι οι Αζέροι οραματίζονταν αλλιώς τη διοργάνωση. Με πολύ κόσμο και πανηγυρική ατμόσφαιρα, όμως για τα δεδομένα της πανδημίας κάνουν το βέλτιστο δυνατό.

Το Μπακού, είναι μια πανέμορφη πόλη με ωραίο κλίμα και βρέχεται από την Κασπία θάλασσα και πρωτίστως πολύ καθαρή!

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Κάτι πολύ σημαντικό για την υλοποίηση μεγάλων διοργανώσεων.

Επιπλέον να μην ξεχνάμε ότι οι αγώνες διεξάγονται τώρα στο Μπακού, πέραν των άλλων 10 χωρών, θα παιζονται στο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο νεόχτιστο γήπεδο, που χτίστηκε μόλις πριν 6 χρόνια και αποτελεί ένα υπέροχο αρχιτεκτονικά αγωνιστικό χώρο.`

Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι είναι η χώρα από την οποία κατάγεται ο παγκόσμιας κλάσης τέως πρωταθλητής και ίσως ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών Γκάρι Κασπάροφ.

Όλα αυτά χάρη στις ενέργειες όλων των εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων φυσικά, αλλά κυρίως την εξαίσια δουλεια του αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα της Αζερικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου , Ίλκχαν Μαμαντόφ.

Ο μόλις 41 ετών, πατέρας 3 τέκνων Αζέρος, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Όντας διακεκριμένος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, είναι όχι μόνο υπεύθυνος της διοργάνωσης του UEFA EURO 2020 από την πλευρά του Μπακού, αλλά και αντιπρόεδρος της επιτροπής της UEFA στο θέμα του FAIR PLAYκαθώς και του τμήματος κοινωνικής ευθύνης αλλά και μέλος των αντίστοιχων επιτροπών της FIFA.

H καθοδήγησή , η προθυμία όλων των παραγόντων της χώρας αλλά και η θερμή υποστήριξη όλων των πολιτών οδήγησαν σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, όπου επιτρέπεται να δώσει την ευκαιρία στο φίλαθλο κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση με την πληρότητα μάλιστα να επιτρέπεται αγγίζει το 50% της χωρητικότητας.

Βέβαια στον πρώτο αγώνα Ελβετίας – Ουαλίας (1-1) , οι φίλαθλοι που πήγαν (για δικούς τους λόγους) δεν ξεπέρασαν τους 10,000.

Κι όμως πριν τον αγώνα η Πολιτεία είχε φροντισει και παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό σώου με παραδοσιακές στολές και ωραία σκηνικά. Καθώς και ένα μοναδικού τύπου θεατρικό έργο!

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συμβολή της υπεύθυνης πρωτοκόλλου, Ζούμρουντ Αγκαχιεβα για την εκπληκτική οργανωτικότητά της που υπολογίζοντας σχεδόν όλες τις παραμέτρους βοήθησε αισθητά στην ομαλή διεξαγωγή.