Στην εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χρέους της Forthnet και επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, προσανατολίζεται  η BC Partners, μέσω της United Group, με τον επικεφαλής  Νίκο Σταθόπουλο.

Παράλληλα, η βρετανική επενδυτική εταιρεία,  ανακοίνωσε τη  σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, για την Παρασκευή  11 Δεκεμβρίου με κύριο θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας ήδη προχωρήσει  στην εξαγορά μειοψηφικών ποσοστών.

Συγκεκριμένα,  η Newco United Group Hellas S.a.r.l., που ελέγχεται από τη BC Partners απέκτησε το ποσοστό 14,1% της Forthnet που διατηρούσε η Wind,  ολοκληρώθηκε  η μεταβίβαση του 9,63% που κατείχε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go από την Μάλτα, ενώ  ανακοινώθηκε και η αγορά των μετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Πλέον,  ο επενδυτής θα πρέπει να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών που δεν κατέχει, καθώς   με αυτές τις μεταβολές,  το ποσοστό της Newco United Group Hellas στη Forthnet φτάνει το 84,6%.

Βέβαια, μένει να φανεί το αν θα υπάρξει απευθείας συμφωνία με την Massar Investments, που ανήκει στον Άραβα πολυεκατομυριούχο  Abdul Aziz Al Ghurair που ελέγχει το 9,63% καθώς και με τη Vodafone που έχει ποσοστό 2,77%.

Ταυτοχρόνως, πριν από μερικές ημέρες αποφασίστηκε η σύναψη ομολογιακού δανείου 27 εκατ. ευρώ, που  θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Newco United Group Hellas, με τις  κεφαλαιακές ανάγκες  να είναι ακόμη μεγαλύτερες,  για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Forthnet, ώστε να  εξασφαλίσουν την κερδοφορία το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί  πως στην  BC Partners γνωρίζουν πως οι αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα θα διαμορφώσουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα στις τηλεπικοινωνίες της χώρας.

Όταν μάλιστα τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η δημοπρασία του φάσματος για το 5G και το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων εμπορικών δικτύων κινητής νέας γενιάς, ξεκινώντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η λειτουργία της Nova Mobile, η κινητή εταιρία της Forthnet, που  θα λειτουργεί ως εικονικός πάροχος (MVNO)στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Vodafone, με το πιλοτικό λανσάρισμα της να έχει πραγματοποιηθεί  το καλοκαίρι.

Όσον αφορά την επίσημη πρεμιέρα της, αυτή αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες,  με τη Nova Mobile να πρέπει σύντομα  να κλείσει και μια συμφωνία με κάποιον από τους τρεις παρόχους και για το δικτυο 5G.

Σήμερα, η πανδημία και τα lockdown αυξάνουν τη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, οπότε  πολλοί συνδρομητές στρέφονται σε νέα προγράμματα broadband, με ταχύτητες άνω των 24 Mbps, με τη Forthnet απ’ αυτό το κύμα των  νέων συνδέσεων και αναβαθμίσεων, να   καλείται να διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι.

Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, με  στοιχεία εξαμήνου 2020,  η Forthnet διέθετε 873 χιλιάδες συνολικές συνδρομές και 650 χιλιάδες μοναδικούς πελάτες, ενώ ανήλθαν στις 550 χιλιάδες, οι ενεργοί συνδρομητές broadband, από τους οποίους, οι 92 χιλιάδες αφορούν συνδρομές NGA.

Όσον αφορά τη  συνδρομητική βάση Pay TV (NOVA), η εταιρία  διέθετε 456 χιλιάδες συνδρομητές, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές  της αγοράς,  η Forthnet αναμένεται να ενισχυθεί και μέσω των συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν με τη United Group, η οποία λειτουργεί ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός παρόχος σε έξι χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, η Newco United Group Hellas S.a.r.l., η οποία ελέγχεται από τη BC Partners απέκτησε το ποσοστό 14,1% της Forthnet που διατηρούσε η Wind, ενώ ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του 9,63% που κατείχε η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η αγορά των μετοχών που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες.