Τουρκικές τράπεζες και εταιρείες αλλά και προσωπικά ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εμφανίζονται στα έγγραφα που αποκάλυψε διεθνής δημοσιογραφική έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με την ανοχή κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.

Σύμφωνα με την DW, μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ξεχωρίζει μία: η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες και έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση. Οι «ύποπτες συναλλαγές» που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Τα στοιχεία εναντίον της τράπεζας Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR), που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στο FinCEN όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών. Σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR. Τα έγγραφα FinCEN περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα από την Τράπεζα της Νέας Υόρκης (BNY Mellon) και την Bank of America (BoA), οι οποίες συνεργάζονται με την Aktif.

Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 77,3 εκατ. ευρώ μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο αμφίβολο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το τελευταίο διάστημα, ένα όνομα στη λίστα πελατών της Aktif έχει απασχολήσει τα μέσα και δεν είναι άλλο από την γερμανική Wirecard, η οποία επί του παρόντος εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς της στο Αφγανιστάν. Χωρίς διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ή την πραγματική τους δραστηριότητα, οι αφγανικές εταιρείες υποπτεύονται ότι ήταν εικονικές εταιρείες, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εκπρόσωπος της Aktif Bank δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα FinCEN Files. Ωστόσο, είπε ότι η υποβολή ενός SAR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες. Η τράπεζα επεσήμανε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θέσπισε ο MASAK, ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας.