Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση του Sputnik-V στο εξωτερικό, πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε σε διένεξη με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το αν είχε υποβληθεί ή όχι η αίτηση για την έγκριση του εμβολίου.

Το RDIF είχε αναρτήσει τότε στην επίσημη σελίδα του Sputnik-V στο Twitter το σχετικό έγγραφο, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι είχε υποβάλει την αίτηση προς έγκριση του εμβολίου. Ωστόσο, η απεικόνιση τους αρχείου στην οθόνη του υπολογιστή έδειξε ότι η αίτηση είχε σταλεί στην υπηρεσία Heads of Medicines Agencies (HMA).

Εκπρόσωπος του ΕΜΑ δήλωσε ότι ο HMA δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Οι αιτούντες δεν χρειάζεται να υποβάλουν τα οποιαδήποτε στοιχεία στον HMA», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το RDFI, ωστόσο, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε τα στοιχεία που αφορούν την μη σωστή υποβολή αίτησης, δηλώνοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σχετικά με υποβολή της αίτησης για την έγκριση του εμβολίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το RDIF συνεργάζεται με τον ΕΜΑ για να ξεκινήσει η σταδιακή επανεξέταση του εμβολίου Sputnik-V», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.