Την εισαγωγή στην καθημερινή διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, του λεγόμενου συνθετικού κρέατος εισηγείται ο Μπιλ Γκέιτς στο βιβλίο του «Πως να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή».

Στις προτάσεις του ο Γκέιτς που απέκτησε και γνώσεις τώρα περιβαλλοντολόγου εκτός απο γιατρού, αναφέρει ότι είναι καθήκον των πλούσιων χωρών να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες εισάγοντας πλήρως το τεχνητό ή συνθετικό κρέας και αντικαθιστώντας το φυσικό.

«Θα συνηθίσετε τη διαφορά στην γεύση», μας καθησυχάζει, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος το τελευταίο διάστημα επενδύεει σε αγορές τεράστιων εκτάσεων γης στις ΗΠΑ όπου πιθανώς θα εκτρέφει αυτό το συνθετικό κρέας.

Υπάρχουν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας στο χαρτοφυλάκιο [Breakthrough Energy Ventures] που ονομάζεται Pivot Bio , που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα λιπάσματος που χρειαζόμαστε. Υπάρχουν πρόοδοι στους σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που κάνουν ό, τι κάνουν τα όσπρια: δηλαδή, είναι σε θέση να μετατρέψουν το άζωτο στο έδαφος σε ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυτά, βιολογικά. Όμως, η ικανότητα βελτίωσης της φωτοσύνθεσης και βελτίωσης της σταθεροποίησης του αζώτου είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα πράγματα.

Όσον αφορά τα ζώα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.  Και δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάποια φυσική προσέγγιση εκεί. Φοβάμαι ότι οι συνθετικές [πρωτεϊνικές εναλλακτικές λύσεις όπως τα φυτικά χάμπουργκερ] θα απαιτηθούν τουλάχιστον για το βόειο κρέας.

Για την Αφρική και άλλες φτωχές χώρες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γενετική των ζώων για να αυξήσουμε δραματικά την ποσότητα βοείου κρέατος ανά εκπομπή. Παραδόξως, τα ζώα των ΗΠΑ, επειδή είναι τόσο παραγωγικά, οι εκπομπές ανά λίβρα βοείου κρέατος είναι δραματικά μικρότερες από τις εκπομπές ανά λίβρα στην Αφρική. Και ως μέρος των εργασιών του Ιδρύματος [Bill and Melinda Gates], εκμεταλλευόμαστε το αφρικανικό ζωικό κεφάλαιο.