«Η παραβολική κίνηση στο bitcoin σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά ανώμαλη», σχολίασε στο CNBS ο Ντέιβιντ Ρόσενμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρίας Rosenberg Research.

Το bitcoin έχει ρέντα. Μπορεί η πρόσφατη εκτόξευση της τιμής του ψηφιακού νομίσματος και η συνακόλουθη, σχεδόν ελεύθερη, πτώση του να έχει προκαλέσει μεγάλα ερωτήματα και τεράστιους φόβους για μία φούσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, το γεγονός όμως ότι ασφαλιστικοί γίγαντες, όπως η Mass Mutual και ο διεθνής επενδυτικός οίκος JP Morgan, πιστεύουν σε ένα λαμπρό μέλλον του, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του κόσμου στην προσοδοφόρα δυναμική του.

Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτή την εβδομάδα, η Financial Conduct Authority (FCA), στη Βρετανία, προειδοποίησε ότι οι επενδυτές σε τέτοια είδη προϊόντων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τους τα χρήματα, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί και για «ξέπλυμα» χρήματος.

Στη χώρα μας, πάντως, η πρόσφατη ξέφρενη πορεία του σήμανε μίνι συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, που σκέφτεται ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα, ίσως και να δίνει και τη δυνατότητα πληρωμής φόρων σε όσους επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ, κοντά στα 42.000 δολάρια, στις 8 Ιανουαρίου, για να κατρακυλήσει στη συνέχεια, μέχρι το χαμηλό των 30.300 δολαρίων πριν περιορίσει τις απώλειές τους.

Οι ακραίες διακυμάνσεις του bitcoin έχουν επαναφέρει στη μνήμη τη «φούσκα» του Δεκεμβρίου του 2017, που έφερε στη συνέχεια την κατάρρευση της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Οι μεταβολές αυτές θέτουν, επίσης, υπό αμφισβήτηση το επιχείρημα ότι το bitcoin έχει ωριμάσει και μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο προστασίας έναντι της υποχώρησης του δολαρίου ή των πληθωριστικών κινδύνων, καθώς προσελκύει μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Όσον αφορά, τέλος, το μεγάλο ερώτημα, αν το bitcoin είναι η νέα «φούσκα» μεγατόνων, ο Μάικλ Χάρτνετ, επικεφαλής Στρατηγικής Επενδύσεων της Bank of America Securities, απαντά ότι «το πρόσφατο ράλι μπορεί να είναι μία άλλη περίπτωση κερδοσκοπικής μανίας, που πράγματι θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη “φούσκα” όλων των εποχών», όπως ακριβώς συνέβη με την αύξηση των τιμών του χρυσού άνω του 400% στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τις μετοχές ιαπωνικών εταιρειών στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και τις τιμές των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Οι προβλέψεις για το 2021

Το bitcoin συστήθηκε στον κόσμο πριν από μια δεκαετία, ως μία επανάσταση στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα. Τα χρόνια που πέρασαν, ωστόσο, σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα, στραβοπατήματα και εντυπωσιακές μεταβολές στην τιμή του. Απέναντι στην κριτική που ξεσήκωσαν τα παραπάνω, οι επενδυτές αυξάνουν σήμερα το ποντάρισμα στον οπτιμισμό τους και δηλώνουν απερίφραστα ότι η νέα δεκαετία θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αξία του Bitcoin διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα, και αυτές τις ημέρες έπεσε ξανά.

Ο τηλεοπτικός παραγωγός και δημοσιογράφος Μαξ Κάιζερ, από τους πιο γνωστούς και ένθερμους υποστηρικτές του bitcoin, δηλώνει πεπεισμένος ότι η κεφαλαιοποίησή του θα φτάσει τα 4 τρισ., το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα θα αξίζει 220.000 δολάρια πριν από το τέλος του 2021!

Με δεδομένο ότι ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά την πρόσφατη εκτόξευσή του, η παραπάνω δήλωσή του αποκτά βαρύτητα και τη στηρίζει στον κλιμακούμενο φόβο των ιδιωτών αλλά και των θεσμικών, τον λεγόμενο «FOMO» (fear of missing out), μήπως χάσουν την ευκαιρία να επενδύσουν εκεί όπου υπάρχουν προοπτικές μεγάλου πλούτου.

Και ενώ τα ανταλλακτήρια αδειάζουν από bitcoin, μεγάλο ενδιαφέρον εγείρει και η περίπτωση του Ethereum, του δεύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος, που πρόσφατα σημείωσε άνοδο 37% μέσα σε μία ημέρα.

Για την ακρίβεια, το Ethereum είναι μία πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν «Αποκεντρωμένες Εφαρμογές» (τα λεγόμενα Decentralized Apps – Dapps), οι οποίες λειτουργούν με τη βοήθεια των «Smart Contracts» και «τροφοδοτούνται» από το Ether, το κρυπτονόμισμα του Ethereum, που οι ειδικοί προβλέπουν ότι ίσως σύντομα αποτελέσει το νέο Internet.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Το τέλος των μετρητών στη Σουηδία είναι ζήτημα χρόνου. Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα Riskbank δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona, και από τις 24 Μαρτίου του 2023, τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής, αλλά μόνο τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, το πρόγραμμα e-Krona άρχισε να σχεδιάζεται το 2017, ξεκίνησε ως πιλοτικό από το 2019, και ήδη εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Σήμερα στη Σουηδία, το 97% του πληθυσμού διαθέτει χρεωστική κάρτα, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες άνω των 7 ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση. Η Σουηδία χρησιμοποιεί ως φυσικό νόμισμα την κορόνα και όχι το ευρώ.

Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή, λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας. Η στόχευση προς τις κάρτες ως το αποκλειστικό μέσο συναλλαγών παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις των προαναφερομένων ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την Οικονομία χωρίς μετρητά.

Ένας ακόμη λόγος που η Σουηδία προχωρά στην κατάργηση των μετρητών είναι η διαπίστωση ότι μειώνονται σημαντικά οι τραπεζικές ληστείες, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και όπλων, καθώς και άλλες παράνομες συναλλαγές.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»