Πρόσω ολοταχώς για Brexit – Το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης | johnson

Ο Μπόρις Τζόνσον ρίσκαρε και κέρδισε τις εκλογές στη Βρετανία. Το ποσοστό που απέσπασε είναι τόσο μεγάλο που άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση του Brexit.

Η επισημοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπεται για τα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα είναι αυτό και το τέλος του δρόμου. Ας δούμε πως διαμορφώνεται το σχετικό χρονοδιάγραμμα:

Τι θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα

Ο Τζόνσον θα πάει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να λάβει πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ  καθώς σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να διασφαλίσει το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Οι 650 βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά, θα ορκιστούν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος -πιθανότατα ανανεώνοντας τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ.

Δύο μέρες αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή, στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων, σ’ έναν λόγο συντετμημένο, χωρίς βασιλικά διάσημα, ιππικό και χρυσή άμαξα, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια θα γίνει η ψηφοφορία επί της «δεύτερης ανάγνωσης» της συμφωνίας για το Brexit πριν τα Χριστούγεννα, πιθανώς την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, για να ξεπεραστεί το πρώτο εμπόδιο.

Τι θα γίνει τον Ιανουάριο

Οι βουλευτές θα περάσουν ένα μεγάλο διάστημα του ερχόμενου μήνα υποβάλλοντας σε εξονυχιστική εξέταση το Νόμο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλαδή το νομικό μηχανισμό που μετατρέπει σε νόμο τη συμφωνία για το Brexit του Τζόνσον. Θα πρέπει να περάσει από επιτροπή, μια «τρίτη ανάγνωση» στη Βουλή των Λόρδων προτού την επικυρώσει η βασίλισσα πριν τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

31 Ιανουαρίου: Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Είναι όμως αυτό το τέλος του δρόμου; Όχι, αφού η συμφωνία προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μόλις 11 μηνών (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020) για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, διάστημα κατά το οποίο οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται απ’ αυτούς, ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Oι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτιμούν ότι η συνομολόγηση μιας τέτοιας συμφωνίας σε τόσο λίγο διάστημα είναι ανέφικτη. Αν δεν δοθεί παράταση σ’ αυτή την προθεσμία, όπως επιμένει ο Τζόνσον, τότε μπορεί η Βρετανία να βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα άτακτο Brexit την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν θα έχει λήξει η μεταβατική περίοδος.

Στο μεταξύ η χώρα θα έχει εμπλακεί σε μακρές διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες όχι μόνον με την ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ν¨εα Ζηλανδία. Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον σκοπεύει να έχουν κλείσει το 80% των συμφωνιών αυτών μέσα στην επόμενη τριετία, αλλά ο στόχος μάλλον είναι αισιόδοξος, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η ΕΕ κι ο Καναδάς χρειάστηκαν επτά χρόνια για κάτι τέτοιο.

Μπορεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit;

Θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι πάντα δυνατό, εφόσον το ψηφίσει το κοινοβούλιο, αλλά μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει νομικά από την ΕΕ βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η Βρετανία θα πρέπει να αιτηθεί να ξαναγίνει μέλος βάσει του Άρθρου 49 της ίδιας συνθήκης, να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους και να λάβει την έγκριση όχι μόνον από την Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιστρέφοντας στον θρίαμβο του αρχηγού των Τόρις ο Guardian αναγνώρισε 5 λόγους για τη μεγάλη νίκη του.

1. Το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε συνεχώς ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit γεγονός που καθησύχασε πολλούς Βρετανούς που ανησυχούσαν για το αν θα καταφέρει η χώρα να βγει από την Ε.Ε.

2. Η επιμονή του

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι θα επιλύσει γρήγορα το ζήτημα του Brexit με τη συμφωνία που σύναψε με τους Ευρωπαίους ηγέτες παρά το το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Επίσης, επαναλάμβανε ότι, σε περίπτωση που ανέβαιναν οι Εργατικοί στην εξουσία, η χώρα θα οδηγούνταν σε δεύτερο δημοψήφισμα.

3.Απλότητα του μηνύματος

Το μήνυμα των Tόρις ήταν πολύ πιο εστιασμένο από αυτό των Εργατικών. Ο Τζόνσον επικεντρώθηκε με πειθώ στο σύνθημα: «Ας κάνουμε το Brexit» και δεσμεύτηκε για περισσότερες θέσεις αστυνομικών και νοσηλευτών. Αντιθέτως, το μανιφέστο των Εργατικών υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια: από τη μαζική εθνικοποίηση μέχρι την ελεύθερη ευρυζωνική σύνδεση. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τζόνσον επικεντρώθηκε σε έναν περιορισμένο αριθμό υποσχέσεων λειτούργησε υπέρ του.

4. Η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος

Το Εργατικό Κόμμα έχασε σε δημοτικότητα και αξιοπιστία. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών φαίνεται ότι έμειναν χθες στο σπίτι ή ψήφισαν το κόμμα που ήταν υπέρ του Brexit. Οι βουλευτές των Εργατικών που έχασαν χθες την έδρα τους κατηγόρησαν την πολιτική του κόμματος για το Brexit, κυρίως όμως τον ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, για την…βουτιά που έκανε το κόμμα.

5. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος υποψήφιος απ’ ό,τι η Τερέζα Μέι το 2017

Αν και επιρρεπής στις γκάφες, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς καλύτερος από τον ισχυρότερο πολιτικό του αντίπαλο, Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν έκανε «κωλοτούμπες» με το θέμα του Brexit κρατώντας μία σταθερή πολιτική.