Τρία στα τρία για τον Μπόρις Τζόνσον της Βρετανίας; | boris johnson

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι πέτυχε τον τριπλό στόχο του. Να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, να κερδίσει την πρωθυπουργία με λαϊκή εντολή και να  ολοκληρώσει το Brexit. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μια προσεχτικότερη ματιά στις βρετανικές εξελίξεις αφηγείται μια διαφορετική ιστορία;

Το δίχως άλλο εκλογές στη χώρα θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου. Και ναι, οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τον Μπόρις Τζόνσον και τους συντηρητικούς Τόρις, αφού τους δείχνουν να έχουν προβάδισμα της τάξεως των 10-12 μονάδων έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της εταιρείας Datapraxis, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times, οι Τόρις εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν περί τις 349 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, κερδίζοντας δηλαδή 57, ενώ οι Εργατικοί προβλέπεται να καταλάβουν 213 έδρες, χάνοντας 30 συνολικά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο Τζόνσον κατάφερε να ενώσει την ψήφο αυτών που στήριξαν την έξοδο ακολουθώντας μια σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Brexit, ενώ ο Κόρμπιν απέτυχε να κάνει το ανάλογο με εκείνους που ψήφισαν υπέρ της παραμονής. «Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit» διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στην παρουσίαση του εκλογικού μανιφέστου του συντηρητικού κόμματός, υποσχόμενος σύντομα ένα τσουνάμι επενδύσεων στη χώρα.

Τρία στα τρία για τον Μπόρις Τζόνσον της Βρετανίας; | two 2
Την πρωθυπουργία και το Brexit φαίνεται να κρατούν στα χέρια τους οι νέοι ψηφοφόροι

Η αισιοδοξία που τόσο απροκάλυπτα εκδηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Τζόνσον δεν υπολογίζει όμως δύο πράγματα: 1) ότι τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις στη χώρα και τα αποτελέσματα τους έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και 2) ότι οι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς απειλούν να «ανατινάξουν» από τις θέσεις τους βουλευτές σε 56 περιφερειακές έδρες σε ολόκληρη τη Βρετανία. Αν σε αυτή τη διαπίστωση, που βασίζεται σε αποκλειστική στατιστική ανάλυση του ιδρύματος Intergenerational Foundation (IF), συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι 30 εξ αυτών ανήκουν στο κόμμα των Τόρις και οι 20 στην παράταξη των Εργατικών αποδεικνύεται ότι είναι λίγο νωρίς για… συντηρητικές τυμπανοκρουσίες.

Μέχρι σήμερα στη Βρετανία πολύ λίγες από αυτές τις περιφερειακές έδρες έχουν αλλάξει κομματικά χέρια, δήλωσε σε άρθρο του Guardian ο Άνγκους Χάντον, συνιδρυτής IF. Και για να εξηγήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η αλήθεια και τι μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει η όποια διαφοροποίηση της την επόμενη μέρα των εκλογών στη Βρετανία, υπογράμμισε ότι «τις βρετανικές εκλογές κερδίζει όποιος κερδίζει την περιφέρεια».

Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του Brexit παραμένει μέχρι τελευταία στιγμή στον αέρα…


Οι περισσότεροι Έλληνες μπήκαν στο δικό τους σπίτι με τη στήριξη της Εθνικής Tράπεζας.