Φεμινιστής για την… πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον | boris johnson 1

Όλα για την καρέκλα τα δίνει ο Μπόρις Τζόνσον. Στην προσπάθεια του να εκλεγεί και με τη λαϊκή εντολή πρωθυπουργός της Βρετανίας στις 12 Δεκεμβρίου το «ατίθασο παιδί» των Τόρις υπόσχεται ότι θα στηρίξει τις γυναίκες να ξεδιπλώσουν όλες τους τις δυνατότητες! Αυτό φυσικά αν τον ψηφίσουν σύσσωμες για να παραμείνει ένοικος του νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με τον ίδιο σκοπό ανακοίνωσε και το μεγαλύτερο δέλεαρ για τις γυναίκες, αφού τους υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αποτελούν το 50% των υποψηφίων για εκλόγιμες θέσεις του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας. Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι θέλει να κλειδώσει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις αφού οι περισσότερες εξ αυτών προβλέπουν ότι θα εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία — 68 εδρών — στη Βουλή των Κοινοτήτων καταφέρνοντας βαριές απώλειες στους Εργατικούς σε περιοχές που θεωρούνται προπύργιά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov αν οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες σήμερα, οι Τόρις του Τζόνσον θα εξασφάλιζαν 359 έδρες (+42 από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017) ενώ οι Εργατικοί, η αξιωματική αντιπολίτευση του Τζέρεμι Κόρμπιν , θα υφίσταντο βαριά ήττα καταλαμβάνοντας 211 έδρες (–51), σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, την πρώτη της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας που συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για το πώς θα μεταφραστεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε αριθμούς εδρών.

Εάν η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πιο ευρεία νίκη των Συντηρητικών από το 1987 και τον θρίαμβο της Μάργκαρετ Θάτσερ!

Τα κέρδη των Τόρις αναμένεται να καταγραφούν πάνω απ’ όλα «σε βάρος των Εργατικών στον Βορρά και στα Μίντλαντς», στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος πολιτικών ερευνών του ινστιτούτου YouGov, τον Κρις Κέρτις.

Φεμινιστής για την… πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον | downing street


Το φαινόμενο προβλέπεται από το ινστιτούτο ότι θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε οχυρά των Εργατικών όπου οι πολίτες είχαν ταχθεί με μεγάλη διαφορά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, προκαλώντας «ρωγμές στον κόκκινο τοίχο», αναφέρει ανακοίνωσή του ινστιτούτου για τα ευρήματα της έρευνάς του. Συγκεκριμένα, το YouGov προβλέπει πως οι Τόρις θα αποσπάσουν 47 έδρες: 44 από τους Εργατικούς, δύο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και εκείνη του πρώην προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Μια από τις μικρότερες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP, αναμένεται να αυξήσουν θεαματικά τη δύναμή τους, από τις 8 έδρες στις 43. Πολύ πιο ανεπαίσθητη θα είναι η άνοδος της κοινοβουλευτικής δύναμης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (+1, στις 13), ενώ για τους ουαλούς εθνικιστές, το Plaid Cymru (4), όπως και για τους Πράσινους (1), τα ευρήματα του YouGov αναγγέλλονται διατήρηση του status quo. Το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει καμιά έδρα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε ασυνήθιστα μεγάλο δείγμα — 100.000 ψηφοφόρων — τις επτά τελευταίες ημέρες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, αυτή των προσωπικών συνεντεύξεων, είχε επιτρέψει την ακριβή πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών του 2017, ότι δηλαδή κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες δημοσκοπήσεις, που έφεραν τους Τόρις να επικρατούν.

Αν συνυπολογιστούν τα περιθώρια στατιστικού σφάλματος του μοντέλου του YouGov, οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν από 328 ως 385 έδρες, ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να αλλάξουν γνώμη μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Μπόρις Τζόνσον έχει βάλει το Brexit στο επίκεντρο, υποσχόμενος να το ολοκληρώσει την 31η Ιανουαρίου, την ημερομηνία που ορίστηκε έπειτα από τρεις αναβολές. Η δημοσκόπηση του YouGov καταδεικνύει ότι πλέον επαφίεται στον ίδιο τον Τζόνσον να κερδίσει, ή να χάσει, τις εκλογές.