Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία | boris johnson 1

Ο Μπόρις Τζόνσον τα δοκίμασε όλα. Φώναξε, απείλησε, προκάλεσε και δεν δίστασε σε ένα από τα καλύτερα επικοινωνιακά τρικ να μιμηθεί μια χαρακτηριστική σκηνή από την παγκοσμίως αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ταινία Love Actually για να κερδίσει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και να ολοκληρώσει το Brexit.

Αύριο οι κάλπες ανοίγουν και οι δημοσκοπήσεις ξεκάθαρα τον ευνοούν. Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov το Συντηρητικό Κόμμα οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές. Με απλά μαθηματικά οι Τόρις οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα, κατά τα ευρήματα της έρευνας όπως αποτυπώνονται στο δημοσίευμα των Τάιμς. Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Όσον αφορά τα σενάρια της επόμενης μέρα αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

Ο Τζόνσον κερδίζει την πλειοψηφία, Brexit τον Ιανουάριο

Ο Τζόνσον κερδίζει πλειοψηφία 326 εδρών ή και μεγαλύτερη. Το όριο μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερο ανάλογα με τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.

Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία του Brexit, την οποία διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος και η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

Μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του status quo της σχέσης της με την ΕΕ. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020.

Η περίοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ που θα καθορίσει τη σχέση μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι δεν θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο. Κάποιοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η περίοδος αυτή θα τελειώσει χωρίς συμφωνία, διακόπτοντας απότομα τις εμπορικές διευθετήσεις.

Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν έναν προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, για να εισαχθεί ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και να ξεκινήσουν οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές, χρηματοδοτούμενες από αυξημένο δανεισμό.

Ο Τζόνσον δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία, πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Εάν ο Τζόνσον δεν εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, η Βρετανία θα βρεθεί με ένα Κοινοβούλιο, στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κόμματα να επιδιώξουν να χτίσουν συμμαχίες. Ο Τζόνσον είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη κίνηση. Μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ή να παραιτηθεί.

Μια κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο Τζόνσον δεν έχει εμφανείς συμμάχους στο Κοινοβούλιο. 

Εάν παραιτηθεί, η σκυτάλη περνάει στον Κόρμπιν, ο οποίος θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Κόρμπιν ίσως καταφέρει να πείσει το σκωτσέζικο κόμμα SNP, που θέλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να τον στηρίξουν σε μια ψήφο εμπιστοσύνης ή τουλάχιστον να μην τον καταψηφίσουν.

Εάν ο Κόρμπιν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, τα μικρότερα κόμματα είναι πιθανόν να συνασπιστούν με στόχο τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ. Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά την επιλογή μεταξύ μιας νέας συμφωνίας για το Brexit – την οποία θα έχει διαπραγματευθεί ο Κόρμπιν – και της παραμονής στην ΕΕ.

Ο Κόρμπιν λέει ότι θέλει να διαπραγματευτεί αυτή τη νέα συμφωνία εντός τριών μηνών και να τη θέσει σε δημοψήφισμα σε έξι μήνες. Έχει δηλώσει ότι ο ίδιος θα παραμείνει ουδέτερος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Καθώς ο Κόρμπιν είναι απίθανο να εξασφαλίσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις, μπορεί να επιλέξει να προκηρύξει νέες εκλογές μόλις επιλυθεί το θέμα του Brexit, επιδιώκοντας πλειοψηφία για τους Εργατικούς.

Ο Τζόνσον χάνει την πλειοψηφία, αλλά διατηρεί την εξουσία

Εάν ο Τζόνσον δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, ίσως προσπαθήσει να διατηρήσει την εξουσία, καταλήγοντας σε συμφωνίες με τους αντιπάλους του.

Ενώ δεν υπάρχουν ξεκάθαροι σύμμαχοι για εκείνον βάσει τη θέσης του για το Brexit, ίσως αποφασίσει ότι μια ακόμα πρωθυπουργική θητεία αξίζει το πλήγμα που θα επιφέρει στο κύρος του η αθέτηση της υπόσχεσής του να εκπληρώσει το Brexit τον Ιανουάριο.

Οι Εργατικοί κερδίζουν την πλειοψηφία

Εάν οι Εργατικοί διαψεύσουν τις προβλέψεις και κερδίσουν την πλειοψηφία, θα έχουν την απόλυτη ελευθερία να προκηρύξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα και να ξεκινήσουν την υλοποίηση του προγράμματος της ριζικής οικονομικής μεταρρύθμισης.

Στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα προχωρεί σε εθνικοποίηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων, όπως των σιδηροδρόμων και της εταιρίας διαχείρισης υδάτων, και θα ξεκινά τις επενδύσεις σε έργα υποδομών.