Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την ταυτόχρονη διατήρηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 200 ψήφοι.

Παρά τα 190 «ΝΑΙ» από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, στη διεξαχθείσα ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε, δεδομένου ότι το Σύνταγμα απαιτεί 200 θετικές ψήφους για την έγκριση και εφαρμογή του. Κατά του νομοσχεδίου στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 23 βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ απείχαν οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της απόφασης που έχει λάβει το κόμμα, αντιδρώντας στη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου σε ονομαστικές ψηφοφορίες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ευθύνη λέει η κυβέρνηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ «χρέωσε» την αποτυχία ευρύτατης συναίνεσης το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μόνο η μεταβολή της δικής του θέσης από το «ΟΧΙ» θα μπορούσε να επιφέρει το συνταγματικό επιβαλλόμενο άθροισμα, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ ήταν σταθερά αρνητικό τασσόμενο υπέρ των εν λόγω περιορισμών και τυχόν θετική στάση του ΜέΡΑ25 θα ανέβαζε το άθροισμα των θετικών ψήφων στις 199. Ωστόσο, Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με την πρόταση του κ. Βορίδη και τις προϋποθέσεις που έθεσε, ωστόσο όπως είπε, το νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, παραβιάζει την ισότιμη ψήφο για αυτό και το κόμμα του το καταψηφίζει.

Κάλεσμα Βορίδη για συναίνεση

Είχε προηγηθεί το νέο κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ανοικτός να ξεκινήσει άμεσα, νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα για την ψήφο των απόδημων, με την προϋπόθεση να κάνει δεκτό η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη και θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα αν θα γίνει η εκλογή των εκπροσώπων των αποδήμων με λίστα, αν θα είναι επικρατείας ή θα εκλεγούν με λίστα και με τι αναλογία, μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Είμαι έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου συναίνεση. Όμως, δεν πρόκειται να παίξουμε με ίσως ή αλλά. Θέλουμε καθαρές κουβέντες . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, απευθύνομε σε αυτόν και μόλις κάνει δεκτές τις δύο αυτές προϋποθέσεις ξεκινά αμέσως η τεχνική συζήτηση για τα πάντα την οποία μπορούμε να την κάνουμε άνετα».