ΕΣΠΑ: Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν ένσταση για την απόρριψη των αιτημάτων τους
Τί προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη

Το, ποιοι, πότε και πώς, μπορούν να κάνουν ένσταση στην περίπτωση που αίτημά τους για την ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 απορρίπτεται, καθορίζει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη.
Η εν λόγω απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της δευτερογενούς νομοθεσίας του εφαρμοστικού νόμου 4914/2022 βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ 2021 -2027 προϋπολογισμού 26,2 δις. ευρώ, είναι κρίσιμη σημασίας, καθώς οι δυνητικοί δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων, θα γνωρίζουν πλέον πώς να κινηθούν, όταν οι προτάσεις τους, δεν κρίνονται επιλέξιμες.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η απόφαση, εφαρμόζεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων κάθε σταδίου σε όλες τις προσκλήσεις που εκδίδονται από τις Διαχειριστικές Αρχές των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021- 2027, και από τους Ενδιάμεσους Φορείς που ορίζονται για να ασκήσουν καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής, υπό την ευθύνη και την εποπτεία της, εξαιρουμένων των Προγραμμάτων INTERREG.
Δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της απόφασης απόρριψης ή ένταξης (ενδικοφανούς προσφυγής κατά την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999) έχουν οι δυνητικοί δικαιούχοι που συμμετέχουν στη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων, στο πλαίσιο πρόσκλησης για την ένταξη πράξεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Η ένσταση ασκείται από τον δυνητικό δικαιούχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο και υποβάλλεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο το οποίο καθιστά εφικτό τον ακριβή προσδιορισμό της ημέρας και ώρας κατάθεσής της (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ΟΠΣ/ ΟΠΣΚΕ ή άλλο κατάλληλο μέσο).
Επίσης, η ένσταση ασκείται ενώπιον του οργάνου που εξέδωσε την εκάστοτε προσβαλλόμενη απόφαση και απευθύνεται προς τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές, τους Ενδιάμεσους φορείς ή τους λοιπούς φορείς και ασκείται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας επτά εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό και για την ερμηνεία ζητημάτων σχετικών με την προθεσμία τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 60 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ένσταση αναφέρει απαραιτήτως την πράξη κατά της οποίας στρέφεται και περιέχει τους ειδικότερους λόγους για τους οποίους η εν λόγω πράξη οφείλει κατά τη γνώμη του ενιστάμενου να αναμορφωθεί, είτε λόγω έλλειψης νομιμότητας της πράξης είτε για λόγους ουσίας.
Υπογραμμίζεται ότι η ένσταση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά και λοιπά υποστηρικτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν το σχετικό αίτημα.
Εάν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για την εξέταση της ένστασης, ζητούνται από την αρμόδια υπηρεσία ή επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη εισήγησης στο αρμόδιο όργανο για την αποδοχή ή απόρριψη της ένστασης και προσκομίζονται εντός της τασσόμενης κάθε φορά προθεσμίας.
Οι αποφάσεις επί των ενστάσεων εκδίδονται εντός προθεσμίας 15 εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.