Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «στέκεται με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, η οποία συνεχίζει την επιθετική της προσέγγιση» στέλνοντας «ότι βοήθεια κριθεί απαραίτητη, καθώς είμαστε δύο κράτη αλλά ένα έθνος»

Η τουρκική δήλωση είναι η δεύτερη που γίνεται από υπουργό της Άγκυρας και αποτελεί πολεμική απειλή κατά του Γιερεβάν μετά την χθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Αρμενία με επέμβαση γράφοντας στο Twitter:

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Αζερμπαϊτζάν».

Το μεσημέρι της Τετάρτης (15/07) την Αρμενία καταδίκασε μετά από την Τουρκία και το Πακιστάν.

Πρακτικώς το κατά πόσο θα μπορέσει να ισχύσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση προς τους Αζέρους, δεν φαίνεται πως είναι κάτι τόσο απλό, καθώς η Αρμενία υποστηρίζεται και «προστατεύεται» ανοιχτά από την Ρωσία.

Οι νέες φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία , δύο μακροχρόνιους και άσπονδους εχθρούς, σημειώθηκαν στον τομέα Τοβούζ.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τρίτη (14.07.2020) τον θάνατο επτά στρατιωτικών μεταξύ τους και ενός στρατηγού, καθώς και ενός αμάχου. Η χώρα είχε ανακοινώσει ήδη τον θάνατο τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Ο συνολικός απολογισμός από αζερικής πλευράς έφθασε έτσι τους 11 νεκρούς στρατιώτες και έναν άμαχο.

Από την πλευρά της η Αρμενία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα τις πρώτες απώλειές της με τον θάνατο δύο μελών των ενόπλων δυνάμεών της, που σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μια περιοχή με αρμενική πλειονότητα η οποία αποσχίστηκε, με την υποστήριξη του Γερεβάν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας μια σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Μια επισφαλής εκεχειρία έχει τεθεί σε ισχύ από το 1994.