O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», μιλάει για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει καθολικό lockdown, αλλά και για το πόσο αυτό θα επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης της χώρας. Ο βουλευτής Κορινθίας εξηγεί πως «ο τρόπος που κινηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο μάς επέτρεψε να διαθέτουμε σήμερα ένα σημαντικό απόθεμα προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η Οικονομία και η ανάπτυξη συνολικότερα».

Τι σημαίνει τo καθολικό lockdown για την πορεία ανάπτυξης της χώρας; Κατά πόσο θα την ανακόψει; Θα επηρεάσει την προσέλκυση των επενδύσεων;

«Ήταν μία δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία, απόφαση. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, οι δείκτες μέτρησης της πανδημίας σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Όπως και στο πρώτο κύμα, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση λαμβάνει εγκαίρως όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, πάντα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Κύριο μέλημά μας είναι να προλάβουμε τις εξελίξεις και να κερδίσουμε χρόνο. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, οδήγησε στο να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο τρόπος που κινηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο μάς επέτρεψε να διαθέτουμε σήμερα ένα σημαντικό απόθεμα προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η Οικονομία και η ανάπτυξη συνολικότερα. Η παγκόσμια Οικονομία τους τελευταίους 8-9 μήνες βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Ελλάδα, όμως, έχει επανακτήσει την αξιοπιστία της, με αποτέλεσμα το 10ετές ομόλογο να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας να επενδύουν στη χώρα μας σε τομείς αιχμής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επενδυτικό – επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».

Στο δικό σας τομέα, έχετε εξετάσει πώς θα ενισχύσετε τον κόσμο της καινοτομίας μετά το καθολικό lockdown; Τι μέτρα θα πάρετε;

«Από την ημέρα που αναλάβαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πόσο μάλλον σήμερα, επιδίωξή μας είναι να δούμε πώς μπορεί η Πολιτεία να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στο πεδίο ανάπτυξης δράσεων για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επενδύσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, από την 1η Σεπτεμβρίου, προχωρήσαμε σε μία πολύ σημαντική αύξηση φορολογικού κινήτρου: υπερ-τριπλασιάσαμε το ποσοστό υπερ-έκπτωσης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης. Από το 30% που ήταν το ανεβάσαμε στο 100%.

Επιπλέον, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “ElevateGreece” και μία σειρά σημαντικών ρυθμίσεων και οικονομικών κινήτρων που προωθήσαμε, δημιουργούμε ένα οικονομικό εργαλείο για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Παράλληλα, η ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων συνεχίζεται κανονικά. Με την κατάλληλη προώθηση ουσιαστικών εργαλείων για το οικοσύστημα, μπορεί να “απελευθερωθεί” η δυναμική των πιο δραστήριων επιχειρήσεων και να αυξηθούν σημαντικά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες στη χώρα».

Όλοι αναμένουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πότε θα έρθουν και πότε θα ξεκινήσουν να προωθούνται στην πραγματική Οικονομία;

«Αρχικά να τονίσουμε πως η ελληνική Οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Ήδη τα σχέδια και οι προτάσεις συζητούνται με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,6 δισ. ευρώ επιχορήγησης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Από αυτά, το 1,1 δισ. ευρώ είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και το 1,5 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου. Επιπλέον, η χώρα μας θα λάβει το 2021 περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή, από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του RRF και 1,6 δισ. ευρώ, από τα 2,3 δισ. ευρώ, του REACT-EU, καθώς αφορούν σε μέτρα για κορωνοϊό, ορισμένα από τα οποία ήδη εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, στον τομέα της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, έχουμε καταρτίσει προτάσεις που ενισχύουν τη Βασική Έρευνα, τις Υποδομές των Ερευνητικών Κέντρων, τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, τα Κέντρα Καινοτομίας, την εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, την ενίσχυση επιχειρήσεων για δαπάνες Ε&Α, και τον τομέα Εθνικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, «ElevateGreece», που απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, πώς λειτουργεί και τι απήχηση έχει;

«Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το “ElevateGreece” αποτελεί, πλέον, την κύρια πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.

Ήδη, ο αριθμός υποβολών αυτές τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας ξεπέρασε τις 550 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν να εγγραφούν στο μητρώο. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, η οποία έχει, πλέον, τη δυνατότητα να σχεδιάζει στοχευμένα μέτρα υποστήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος.

Αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων και να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και τη δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, καταγράφεται η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του “ElevateGreece”, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους».

Έχει ανακοινωθεί η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Τι άλλο να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα; Η Amazon Web Services διατηρεί το ενδιαφέρον που είχε δείξει;

«Το τελευταίο διάστημα, εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν επενδύσει στη χώρα μας, είτε μέσω της δημιουργίας Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης είτε μέσω της συνεργασίας και εξαγοράς ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Δεν θα κουραστώ να τονίζω πως η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ερευνητικό και επιχειρηματικό ταλέντο, που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες τραβώντας το ενδιαφέρον κολοσσών όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco κ.ά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ακόμα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας.

Η Amazon Web Services, όπως και άλλες επιχειρήσεις, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ αλλά και για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessIntec στη Θεσσαλονίκη, όμως οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής, στο χώρο της Έρευνας και της Λαινοτομίας, αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της θέσης και της αξιοπιστίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, σε μία δύσκολη και απαιτητική εποχή».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»