Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σήμερα, Σάββατο 17 Οκτωβρίου, διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «θα ολοκληρωθεί», αλλά το ερώτημα παραμένει ως προς το πότε.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι το Βερολίνο λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ενεργειακή της πολιτική «εδώ στην Ευρώπη», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ είχαν υπερδιπλασιάσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι και είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ ασκούν το δικαίωμά τους σε μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, και το ίδιο κάνουμε και εμείς επίσης» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μάας υποστήριξε πως το έργο του Nord Stream 2 δεν συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, γιατί ο αγωγός φυσικού αερίου δεν είναι απλώς γερμανορωσική επιχείρηση, αλλά ένα διεθνές έργο.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Γερμανό διπλωμάτη, δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση της ΕΕ σχετικά με τυχόν κυρώσεις εναντίον του.