Είναι ένα από τα πιο σκοτεινά πρόσωπα στην Τουρκία, και ένας από τους πιο καλή πληροφορημένους ανθρώπους στον κόσμο. Η εντυπωσιακή του εξωτερική εμφάνιση, οι τρόποι του, η σπιρτάδα του βλέμματος του, αλλά και η σκληρότητα που τον διακρίνει σε δύσκολες στιγμές, τον κάνουν να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, στον στενό κύκλο του Ταγίπ Ερντογάν.  

Μιλάμε για τον  εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ διευθυντή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος αξιωματούχος πρώτης γραμμής, στα 20 χρόνια κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Φέρεται να είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από σχεδόν όλες τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων εκτός χώρας, και τις πιο καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σαουδάραβες του χρεώνουν την παρακολούθηση και τη διαρροή του βίντεο που έχει τραυματίσει το κύρος του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και αποκαλύπτει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι μέσα στη σαουδαραβική πρεσβεία. 

Ο Χακάν Φιντάν θεωρείται ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μαζί με τον Ιμπραήμ Καλίν. Είναι σίγουρα ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο, και άλλωστε δεν διστάζει να λέει ότι “είναι ο φύλακας των μυστικών μου, ο μυστικός φύλακας του κράτους”. 

Πρόσφατα ισραηλινή εφημερίδα συνέκρινε τον Φιντάν με τον (εξίσου εντυπωσιακό σε εξωτερική εμφάνιση) Ιρανό επικεφαλής της “Δύναμης Κουντς” στρατηγό Σουλεϊμανί που σκότωσαν με drone οι ΗΠΑ, και τον χαρακτήρισε “σχεδόν δίδυμο αδελφό του”. Οι τούρκοι το εξέλαβαν ως απειλή για τη ζωή του Φιντάν και αντέδρασαν. Λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε το σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο Ιράν. Και μερικές μέρες αργότερα, συνελήφθη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μια Ιρανή την ώρα που έβγαινε από την ισραηλινή πρεσβεία της Άγκυρας, και εστάλη πακέτο στην Τεχεράνη. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για πράκτορα της Μοσάντ, ή έτσι παρουσιάστηκε από τουρκικά δημοσιεύματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι όταν μιλάμε για τον αρχηγό της ΜΙΤ μιλάμε για έναν πολύ σκληρό παίκτη, ο οποίος “παίζει” σε “΄σκακιέρες” της παγκόσμιας ελίτ, και όχι για κάποιο αναλώσιμο αξιωματούχο, όπως πολλοί που πέρασαν από τον κύκλο του Ερντογάν. Άνθρωποι όπως ο Γκιούλ ο Νταβούτογλου ο Μπαμπατζάν και άλλοι, υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του Ερντογάν, αλλά σήμερα βρίσκονται στην αφάνεια.  

Του χρωστάει ο Ερντογάν

Απόστρατοι στρατιωτικοί και φυγάδες του πραξικοπήματος του 2016, θεωρούν τον Φιντάν ως τον πρωτεργάτη της αποτυχίας τη κίνησης των αξιωματικών. Και λένε με βεβαιότητα ότι “ο Ερντογάν του χρωστάει το θρόνο του και τη ζωή του την ίδια”.

Σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή που μίλησε στο vradini.gr, οι στρατιωτικοί που απέτυχαν, θεωρούν ότι έπεσαν στην παγίδα που τους έστησε η ΜΙΤ.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Κάποιος εκ των εμπλεκομένων ακροθιγώς στο πραξικόπημα που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε σε συνάδελφο του μη μυημένο, ο οποίος ενημέρωσε τη ΜΙΤ. Με προσωπική εντολή του Φιντάν, ο στρατιωτικός προσήχθη με απόλυτη μυστικότητα και είπε ότι γνώριζε λαμβάνοντας διαταγή να συνεχίσει ως έχει, και αν ενημερώνει τη ΜΙΤ. 

Ο Ερντογάν έμαθε αμέσως τι συμβαίνει και παρακολουθούσε, κυρίως για να δει ποιοι είναι μπλεγμένοι και ποιοι όχι. Λόγω της περιφερειακής θέσης που είχε ο αξιωματικός στο κύκλο των πραξικοπηματιών, οι πληροφορίες του δεν είχαν απόλυτη αξιοπιστία, αλλά βοήθησαν τα μάλα, ώστε ο Ερντογάν να ετοιμάσει την αντίδραση του. Και αυτή ήταν οι ομάδες των ισλαμιστών που βγήκαν οπλισμένοι στους δρόμους, και αντέδρασαν στο πραξικόπημα διασώζοντας τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το καθεστώς ανέμενε την έκρηξη του πραξικοπήματος λίγες μέρες αργότερα, για αυτό και ο Ερντογάν φάνηκε απροετοίμαστος, αφού έκανε διακοπές στη Σμύρνη. Οι στρατιωτικοί κατάλαβαν ότι είχαν διαρρεύσει πληροφορίες και επίσπευσαν την επιχείρηση βιαστικά, χωρίς την στοιχειώδη οργάνωση. 

Στον Φιντάν χρωστά την παρουσία του στην κυβέρνηση και ο Χουλουσί Ακάρ για τον οποίο ο Ερντογάν δεν είχε αποφασίσει εάν γνώριζε ή όχι την ιστορία και εάν η απαγωγή και η κράτησή του ήταν πραγματική ή fake. Η ΜΙΤ είχε τις άκρες ώστε να βεβαιωθεί ότι ο Ακάρ ήταν εκτός συνωμοσίας, και κάπως έτσι διεσώθη και αξιοποιήθηκε στη συνέχεια. 

Ο Φιντάν προσκόμισε στοιχεία στον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα οποία πίσω από το πραξικόπημα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αυτό τουλάχιστον εκμυστηρεύθηκε τούρκος διπλωμάτης σε Ρώσο συνάδελφο του πριν από μερικούς μήνες, και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ήταν ένας βασικός λόγος-μεταξύ άλλων- για την αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική του Ερντογάν και το σφιχταγκάλιασμα με τους Ρώσους. Η διοίκηση Τράμπ ήταν μεν φιλική στον Ερντογάν, αλλά το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ όχι. Και δυσκόλευε πολύ τα σχέδια αμφοτέρων…

Ο Φιντάν ήταν από παλιά δίπλα στον Ερντογάν. Έλαβε μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του ΡΚΚ στο Όσλο το 2009. Οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν το 2011 όταν διέρρευσαν μυστικές ηχογραφήσεις στα ΜΜΕ. Μετά, η κυβέρνηση Ερντογάν ανέθεσε στον Φιντάν να διαπραγματευτεί με τον φυλακισμένο αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το 2012, το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού για οποιαδήποτε ανακριτική διαδικασία, προστατεύοντας πρακτικά τον Φιντάν από κάθε δίωξη. Ο Ερντογάν τον κάλυψε απολύτως με δημόσια δήλωσή του: «Εγώ τον έστειλα στο Όσλο και στο Ίμραλι [φυλακή όπου βρίσκεται ο Οτσαλάν]».

Ο Φιντάν υπηρέτησε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, πριν διοριστεί επικεφαλής της MIT το 2010. 

Παρά το δυτικότροπο παρουσιαστικό του με τα πανάκριβα κοστούμια και την ευζωία που είναι το σήμα κατατεθέν του, ο Χακάν Φιντάν, αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο της ακραίας ισλαμιστικής Τουρκίας πίσω από τα όποια προσωπεία χαλκεύει η γείτονα χώρα για να βολεύει το δυτικό αφήγημα.

Με τον Φιντάν ασχολήθηκε πριν από λίγο καιρό ο γνωστός μας πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν (American Enterprise Institute) στο περιοδικό National Interest. 

Έγραψε ότι “μια πιο ακριβής ανάγνωση της Τουρκίας του Ερντογάν μπορεί να βρεθεί κοιτάζοντας τον αρχηγό πληροφοριών της και όχι τους διπλωμάτες της, και ανέφερε έχοντας γνώση από “μέσα”ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν πολύ συχνά πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας βάσει της «δημόσιας εικόνας που κατασκευάστηκε από την προεδρία και τo υπουργείo Εξωτερικών».

Μεταξύ αυτών όπως αναφέρει ο Ρούμπιν, ο Φιντάν φέρεται να είχε επιβλέψει τη ροή όπλων σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε υποστήριξη στο ISIS. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι ο Φιντάν «αντιπροσωπεύει την πραγματική Τουρκία περισσότερο από την εικόνα που προβάλλεται κατά τις επισκέψεις αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Κωνσταντινούπολη ή κοκτέιλ πάρτι στην τουρκική προεδρία».

Κρυφό μυστικό η ζωή του

Οι λεπτομέρειες για τη ζωή του Φιντάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απόρρητες, και στον ιστότοπο της MIT υπάρχει μόνο ένα πολύ λιτό βιογραφικό. Σύμφωνα με αυτό υπηρέτησε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ως υπαξιωματικός και εργάστηκε στο Συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης στο ΝΑΤΟ. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Έχει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το University of Maryland στις ΗΠΑ. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Έχει διατελέσει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού ΤΙΚΑ, ο οποίος προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες με τουρανικό πληθυσμό στην Κεντρική Ασία, στην Αφρική και αλλού στο μουσουλμανικό κόσμο, όπου η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να γίνει περιφερειακή δύναμη.

Ο Φιντάν επίσης, αποδείχτηκε άνθρωπος-κλειδί στη προσπάθεια αλλαγής του τουρκικού πολιτεύματος, όταν αυτό το ζήτημα προκάλεσε τη ρήξη του Ερντογάν με τον Αμπουντλάχ Γκιουλ, αλλά και με άλλα ανώτατα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τότε είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως ο σημερινός αρχηγός της ΜΙΤ προαλειφόταν για υφυπουργός Εξωτερικών. Είχε μάλιστα προσωρινά παραιτηθεί της θέσεως του για να κατέβει στον εκλογικό στίβο, αλλά ο Ερντογάν οργισμένος τον απέτρεψε.

 Θαυμάζει τους μουλάδες του Ιράν

Ο Φιντάν είναι θαυμαστής του Ιράν και είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ρούμπιν. Το 2013, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών φέρεται να κατηγόρησαν τον Φιντάν ότι αποκάλυψαν μια ομάδα της Μοσάντ που λειτουργούσε από την Τουρκία εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως ως αντίποινα για το περιστατικό του στολίσκου της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Nordic Monitor, Τούρκος πράκτορας στην υπηρεσία της Δύναμης Κουντζ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανέφερε στον χειριστή του στην Τουρκία ότι ο επικεφαλής της MIT Φιντάν, ήταν ένας αξιόπιστος άνθρωπος που μοιράζεται το επαναστατικό όραμα των μουλάδων και τρέφει αισθήματα εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έπεσαν στα χέρια της ιστοσελίδας, σε αντιτρομοκρατικές έρευνες της τουρκικής αστυνομίας σε δίκτυα της Δύναμης Κουντς στην Τουρκία, ανακαλύφθηκαν βιογραφικά σημειώματα που παραδόθηκαν στο Νασέρ Γκαφάρι, τον εκπρόσωπο της οργάνωσης στην Τουρκία. Μεταξύ των βιογραφικών υπήρχε και ένα σχετικό με τον Φιντάν, τότε αναπληρωτή διευθυντή της MIT.

«Αυτός [ο Φιντάν] θέλει να εξαλείψει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τη Γη, αγαπά την [ιρανική] επανάσταση, θέλει να πετύχει, πιστεύει ότι η [ιρανική] επανάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο σιιτών μουσουλμάνων με παγκόσμιο όραμα, το βλέπει και την λατρεύει γι ‘αυτό», σύμφωνα με το έγγραφο. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι ο Φιντάν ήταν γνωστός στους πράκτορες της Δύναμης Κουντς για 15 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως ο Φιντάν είχε στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες του Ιράν από το 1994, όταν υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ.

Πολυεργαλείο του Ερντογάν

Όπως προαναφέραμε πρόσφατα, η ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο Φιντάν φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον δολοφονηθέντα διοικητή της Δύναμης Κουντς, Σουλεϊμανί, γράφοντας ότι «είναι πολύ παρόμοιοι και αμφότεροι διαχειρίζονταν αντιπροσώπους στο Ιράκ και τη Συρία για λογαριασμό των χωρών τους… Τώρα που ο Κασίμ Σολεϊμάνι βρίσκεται κάτω από το χώμα, είναι καιρός να επικεντρωθούμε στις συνωμοσίες του δίδυμού του, του Διευθυντή της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν».

Τον περασμένο Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι ο Φιντάν πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, κατά την οποία συναντήθηκε με αρκετούς Ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με την έναρξη του πρώτου γύρου διαλόγου μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ. Προφανώς, ο Φιντάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καζέμι, ο οποίος παλαιότερα ήταν επικεφαλής της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της Τουρκίας στο Ιράκ.

Χακάν Φιντάν: Ο υπερπράκτορας του Ερντογάν - Ποιος είναι ο διευθυντής της τουρκικής ΜΙΤ

 Παιχνίδια στη Λιβύη

Ο Φιντάν έπαιξε και κομβικό ρόλο στο να πείσει το Σάρατζ να αποδεχτεί την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, καθώς και την μεταφορά οκτώ δισ. δολαρίων από τα λιβυκά κεφάλαια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Το ποσό αυτό θα παραμείνει εκεί άτοκο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, γεγονός που πιθανότατα θα επιτρέψει στην Τουρκία, δοθείσης της ευκαιρίας, να ιδιοποιηθεί την περιουσία της Λιβύης. Η ΜΙΤ του Φιντάν πρωτοστάτησε στην μεταφορά μισθοφόρων από την Συρία και στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε ότι η MIT παρενέβη στην διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ για να εξαπατήσει τη ρωσική αντιπροσωπεία που επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία για σχετική έρευνα. Το σχέδιο προφανώς είχε σκοπό να εκτροχιάσει τον έλεγχο και να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών αρχών από τα στοιχεία που στην πραγματικότητα έδειχναν στην κατεύθυνση της κυβέρνησης Ερντογάν και τουρκικών πυρήνων της Αλ Κάιντα. Πίσω από την ενορχήστρωση φαίνεται το χέρι του Φιντάν.

Ο Φιντάν σπέρνει την ΜΙΤ στην Ευρώπη

Στις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Φιντάν συναντήθηκε μυστικά με τον διευθυντή της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, προσπαθώντας να πλασάρει το σχέδιο του ναυάρχου Γιαϊτζί για εφαπτόμενες ΑΟΖ Τουρκίας-Ισραήλ με παράκαμψη της Κύπρου. Η δράση του, όμως, εναντίον ισραηλινών συμφερόντων δεν τον κάνουν τον καταλληλότερο συνομιλητή για το Ισραήλ.

Πέραν των δεσμών του με το Ιράν, η ΜΙΤ του Φιντάν παίζει κομβικό ρόλο στην καταστολή του κινήματος Γκιουλέν και στην Τουρκία και εκτός. Στο πλαίσιο αυτό έχει δραστηριοποιήσει πυρήνες της ΜΙΤ σε ευρωπαϊκές χώρες για να κατασκοπεύουν Τούρκους αντιφρονούντες, όπως και Κούρδους. Τα στοιχεία για εντεινόμενη δράση της ΜΙΤ στην Ευρώπη δείχνουν εναγκαλισμό της ΜΙΤ με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αυτές οι προσπάθειες παρακολούθησης και υπονόμευσης εμπλέκουν πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας σε όλον τον κόσμο.Ο ρόλος του επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών είναι παντού άχαρος και γεμάτος ηθικά διλήμματα. Σε ευνομούμενα κράτη, όμως, υπάρχει κάποιου είδους θεσμικός έλεγχος, έστω και κεκλεισμένων των θυρών.

Η ΜΙΤ του Φιντάν, όμως, είναι ταυτισμένη με το καθεστώς Ερντογάν και κύρια αποστολή της είναι αφ’ ενός να το κρατάει εδραιωμένο, αφ’ ετέρου να υπηρετεί τον επεκτατισμό του.