Η προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προειδοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίσταση θεωρεί μία προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Al-Aqsa, με την ευκαιρία της 14ης επετείου από την σύλληψη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων περίπου παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, τόσο η Φάταχ που διοικεί την Δυτική Όχθη, όσο και η Χαμάς , που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο, μαζί με τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς έχουν αντιπαρατεθεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την πρόσφατη ανάπαυλα, οι δύο πλευρές συγκρούονται περιστασιακά, με την εκτόξευση ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και την ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού.

Η ανάπαυλα στις συγκρούσεις αποτελεί προϊόν των προσπαθειών του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ και έχει ως στόχο την μεταφορά βοήθειας προς τον εξαθλιωμένο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νέα αποστολή την προσεχή εβδομάδα οικονομικής βοήθειας σε χιλιάδες οικογένειες του παλαιστινιακού θύλακα.

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα «κενό», το οποίο θα έλθουν να πληρώσουν οι «εξτρεμιστές» με «καταστροφικές προθέσεις», προειδοποιεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει προοπτική για την ειρηνική επίλυση της διένεξης, αυτό δεν θα δημιουργήσει παρά ευκαιρίες για τους εξτρεμιστές, πρόσωπα με καταστροφικές προθέσεις, που θα έλθουν να πληρώσουν το κενό αυτό», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τους ξένους ανταποκριτές στην Ιερουσαλήμ.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

«Έχουμε μακρά σειρά παραδειγμάτων στην Μέση Ανατολή: όταν δημιουργείς ένα κενό, όταν αφαιρείς τις πολιτικές προοπτικές, τότε πολύ γρήγορα, έρχεται κάποιος για να πληρώσει αυτό το κενό με προθέσεις ολέθριες και περισσότερο καταστροφικές», δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών.

«Κανείς δεν θέλει έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και σίγουρα όχι έναν πόλεμο που δύναται να επεκταθεί πέραν των συνόρων του», πρόσθεσε ο Νικολάι Μλαντένοφ τονίζοντας ότι «εργάζεται πολύ εντατικά» για να επιτραπεί η επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

«Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ευρείες διαβουλεύσεις με τις αραβικές χώρες, οι οποίες στο μέλλον θα διαδραματίσουν ίσως έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν στις συνομιλίες αυτές», είπε.

Ιστορικά, οι αραβικές χώρες – πλην της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που συνδέονται με ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ – έχουν αναγάγει την διευθέτηση του Μεσανατολικού σε όρο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος.

Αλλά, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν άτυπες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, και κυρίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot ότι η προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα αποτελέσει εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Προσπαθώ να αποκαταστήσω έναν διάλογο … και φοβάμαι ότι χωρίς διάλογο, χωρίς να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία, θα είμαστε, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σε μία κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι σήμερα», προειδοποίησε ο Νικολάι Μλαντένοφ.

Η Δυτική Όχθη αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος; Για τον ΟΗΕ, ναι. Αλλά όχι και τόσο για το Ισραήλ που επιδίδεται σε σημειολογικό πόλεμο για το καθεστώς της «Ζώνης C», ενός τμήματος της Δυτικής Όχθης όπου είναι συγκεντρωμένα τα εδάφη που επιδιώκει να προσαρτήσει.

Φιλοϊσραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφατα μία υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την έκδοση δημοσιογραφικών αδειών γράφουν σε email έως και επιτίθενται στο Twitter κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων επικρίνοντάς τους για την χρήση «μεροληπτικής» ορολογίας σε ότι αφορά την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη Δυτική Όχθη με το βιβλικό της όνομα «Ιουδαία και Σαμάρια» και δυσαρεστείται που ο διεθνής Τύπος δεν υιοθετεί αυτήν την προσέγγιση. Όμως, σήμερα το Ισραήλ δεν προστρέχει στην Βίβλο και σε παρελθόντα ισραηλιτικά βασίλεια, αλλά στις συμφωνίες του Όσλο, που χωρίζουν την Δυτική Όχθη σε τρεις μεγάλες ζώνες: A, B και C.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ