Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Γάζα, ζητώντας ορισμένα μέτρα ανακούφισης που θα βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να καταπολεμήσουν την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τη δήλωση της ομάδας, όπως ανέφερε το AFP.

«Θα ανακοινωθούν ορισμένα μέτρα που εξυπηρετούν τους πολίτες μας στη Λωρίδα της Γάζας και θα συμβάλουν στην ανακούφισή τους εν μέσω της πανδημίας που πλήττει την περιοχή, ενώ η κατάσταση θα επιστρέψει όπως ήταν πριν την κλιμάκωση» τόνισε η Χαμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shehab.

Μάλιστα, η παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα πρόσθεσε ότι στη συμφωνία μεσολάβησε και ο Μοχάμεντ ελ – Αμαντί, απεσταλμένος του Κατάρ.

Νωρίτερα, ο γαμπρός του Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς επίρρωση της πρόσφατης συμφωνίας αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την απόφαση των ΗΑΕ πράξη «δειλίας» που «προδίδει» τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Ο κ. Κούσνερ κάλεσε τους Παλαιστινίους να «σταματήσουν να ζουν στο παρελθόν» αν θέλουν ειρήνη και, όπως υποστήριξε, περιμένει διαρκή ειρήνη «αμέσως μόλις είναι έτοιμη να την αγκαλιάσουν». 

«Δεν μπορεί να θέλουμε την ειρήνη περισσότερο από εκείνους. Όταν θα είναι έτοιμοι, ολόκληρη η περιοχή θα βοηθήσει να κινηθούν προς τα εμπρός, με πολύ ενθουσιασμό. Αλλά δεν μπορούν να μένουν κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Κούσνερ.

Ο Κούσνερ -ευρέως γνωστός ως ο αρχιτέκτονας του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ που αποκάλυψε η κυβέρνηση Τραμπ νωρίτερα– ανέφερε ότι έως ότου η παλαιστινιακή πλευρά προχωρήσει μπροστά, το Ισραήλ και οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενωθούν και να βελτιώσουν την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας.