Χαντάβας: Προτεραιότητα στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών

Στην ανθεκτικότητα που παρουσίασε  ο τομέας των φωτοβολταϊκών, παρά την πανδημία, εστίασε ο πρόεδρος του Solar Power Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών) και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, ανοίγοντας  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις εργασίες του ψηφιακού  συνεδρίου του SPE με τίτλο «Driving Sustainable Change».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Χανταβάς είπε  ότι  τα φωτοβολταϊκά, έφθασαν την ανάπτυξή τους  σε διψήφιο αριθμό (11%), εγκαθιστώντας συνολικά 18.2 GW, επίδοση που είχε να παρατηρηθεί στην Ευρώπη από το 2011.

Επίσης, 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν περισσότερα φωτοβολταϊκά σε σχέση με το 2020, με τον  κλάδο να  προσθέτει  τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ενέργειας, λέγοντας :

«H πέραν των προσδοκιών μείωση του κόστους, η ευελιξία, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά είναι τα χαρακτηριστικά που ενίσχυσαν την ανάπτυξη του κλάδου σε περιβάλλον πανδημίας.

Μάλιστα, αναμένουμε 23% ενίσχυση για το 2021 και υπολογίζουμε πως το 2023 θα έχουμε ξεπεράσει τα 30 GW».

Συνεχίζοντας, ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος του SPE, διευκρίνισε πως  παρότι ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται ήδη φιλόδοξος, καθώς ακόμη και με το μετριοπαθές σενάριο η συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ηλιακή ενέργεια το 2024 θα περάσει τα 250 GW από τα 138 που είναι σήμερα,   σημειώνοντας  ότι χρειάζονται αρκετά περισσότερα GW από ΑΠΕ για να πετύχει η Ευρώπη την απολιγνιτοποίηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Solar Power Europe για το 2050, την οποία εκπόνησε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του LUT στη Φιλανδία, τα φωτοβολταϊκά θα αποτελούν την κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας ως το 2040 και με συγκρατημένους υπολογισμούς θα έχουν φτάσει τα 4.7 TW εως το 2050, υποστηρίζοντας :

«Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η ηλιακή ενέργεια, ως η αποδοτικότερη τεχνολογία από πλευράς κόστους, απέδειξε ότι μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας για την πράσινη ανάκαμψη.

Άλλωστε, για αυτό στον SPE δεσμευόμαστε όχι μόνο να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και να υιοθετήσουμε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα όλων των ενεργειών μας».

Κατόπιν, ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power,  εκφράζοντας την άποψη ότι η «βιωσιμότητα και η βιομηχανική στρατηγική αποτελούν τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος», και υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης των προηγμένων και βιώσιμων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας», ανακοίνωσε ότι :

ο Σύνδεσμος θα υποστηρίξει καινοτόμα κατασκευαστικά πρότζεκτ στην Ευρώπη μέσω της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Ηλιακής Ενέργειας», η οποία θα περιλαμβάνει μια δέσμη κατάλληλων κινήτρων για την ενίσχυσή τους.

Ακόμη, προανήγγειλε την πρώτη έκδοση του SPE για «καλές πρακτικές βιωσιμότητας» που σχετίζονται με τον κλάδο, η οποία θα παρουσιαστεί την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του,  ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που χρειάζονται σε επίπεδο νομοθεσίας και πολιτικής πρωτοβουλίας ώστε η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Πρώτον, στην επαναξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ, θα πρέπει ο στόχος για την παραγωγή πράσινη ενέργειας να φτάσει τουλάχιστον το 45% ως το 2030, από 32% που είναι σήμερα.

Για να συμβεί αυτό, εξήγησε ότι «είναι θεμελιώδες να προωθηθεί η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω της έκδοσης Ευρωπαϊκών οδηγιών για τις απαιτούμενες άδειες».

Δεύτερον, υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει ένα καλύτερο πλαίσιο για τις Διμερείς Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας (PPAs) και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Εξίσου σημαντικό βήμα με τα παραπάνω για την απολιγνιτοποίηση είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και η ενίσχυση του κλάδου του ανανεώσιμου υδρογόνου, τονίζοντας :

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οφείλουμε να δράσουμε σήμερα. O εξηλεκτρισμός και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έξυπνων συστημάτων ενέργειας έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τομείς προτεραιότητας».

Σημειώνεται πως  το Solar Power Europe,  αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά.

Φέτος, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ε.Ε και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  Φρανς Τίμερμανς,  ο επικεφαλής της ένωσης Wind Europe  Τζιλς Ντίκσον, και η  αυστριακή υπουργός Κλίματος και Υποδομών  Λεονόρε Γκεβέσλερ.