Σε μια χαοτική κατάσταση οδηγήθηκε σήμερα Τετάρτη η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και της εταιρίας AstraZeneca λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων κορωνοϊού.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα πως η εταιρεία αποσύρεται από τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα στελέχη της Astra έστειλαν ένα email την Τρίτη το απόγευμα, στο οποίο ανέφεραν ότι αποσύρονται από τις συνομιλίες, «επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κινούμενα μέρη». Η ακύρωση αμφισβητήθηκε από την Astra και στη συνέχεια η ΕΕ ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα εντός της ημέρας.

Οι αντιφατικές δηλώσεις αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σίριαλ με αλλεπάλληλες ανατροπές, που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας όταν η Astra προειδοποίησε για καθυστερήσεις σε εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο. Ακολούθησε η δημόσια διαφωνία σχετικά με τους όρους της σύμβασης, την απόδοση ευθύνης, και ακόμη και τις απειλές για όρια στις εξαγωγές εμβολίων. 

Η χαώδης αυτή κατάσταση – η οποία αν δεν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου θα κινούνταν στη σφαίρα της φαρσοκωμωδίας – αναδεικνύει μια ευρύτερη αποδιοργάνωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού από την ΕΕ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση προκειμένου να προχωρήσει ο εμβολιασμός στην ΕΕ, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi συμφώνησε να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων των 125 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer. Αυτό το εμβόλιο, μαζί με της Moderna, έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση.