Έχουν περάσει περισσότερες από δέκα ημέρες από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά σε κάποιες λίγες πολιτείες η καταμέτρηση των ψήφων. Αν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε τι θα είχε γίνει… 

Το βέβαιο είναι πως νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πολιτικός με τεράστια εμπειρία, εκλεγόμενος επί 36 χρόνια στη Γερουσία. Βαθιά δημοκράτης, μετριοπαθής, με αποδεδειγμένα προοδευτικές θέσεις και ιδέες. Οι σχέσεις του με το ελληνικό λόμπι, την Ομογένεια, ιδιαίτερα καλές. Θερμός υποστηρικτής, όσες φορές χρειάστηκε, ακόμα και στην τελευταία κρίση, των δίκαιων θέσεων της χώρας μας. Ενθουσιασμένοι όλοι, πανηγυρίζουμε για τη νίκη του και προεξοφλούμε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του θα σταθεί δίπλα μας σε όλα τα εθνικά μας θέματα που διαχρονικά μάς απασχολούν. 

Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε όμως, ότι για τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ υπάρχει πρώτα η Αμερική. Όποιες θέσεις και προτάσεις και αν υποστηρίξει, σε όποιες αποφάσεις καταλήξει, γνώμονας και οδηγός θα είναι πάντα το συμφέρον της πατρίδας του. Ευχής έργο αυτό το συμφέρον να συμβαδίζει με το δικό μας, με τα δικά μας δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα.

Δεν πρόκειται μέσα σε μία ημέρα να λυθούν τα θέματά μας με την Τουρκία. Είμαι βέβαιος πως ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, ήδη γνωρίζει τις δίκαιες θέσεις μας, το πόσο σημαντικό είναι η επικράτηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή, και θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να οδηγηθούμε σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα.

Έχουν περάσει ήδη 46 χρόνια από την εισβολή και την κατοχή ενός μεγάλου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Ομόφωνες οι αποφάσεις τόσο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και όλων των διεθνών Οργανισμών για την αποχώρησή της από το νησί. 

Χαιρόμαστε, χαρήκαμε για την εκλογή του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πρώτα η Ελλάδα για μας, πρώτα η Αμερική για το νέο πρόεδρο.

Μακάρι να συναντηθούμε…