Χαστούκι της ΕΕ στην Τουρκία-«Παράνομη η συμφωνία με την Λιβύη» | sinodos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πάντες για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε πως περιμένει να λάβει την έμπρακτη στήριξη τους. Πράγμα που έγινε καθώς λίγο αργότερα. τόσο σε δηλώσεις του ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου, όσο και με το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, που δημοσιοποίησε το Politico.

Τι αναφέρει στα συμπεράσματά της η ΕΕ

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο με τα συμπεράσματα των συζητήσεων των 27 ηγετών, για το κλίμα, την οικονομία, αλλά και άλλα ζητήματα όπως οι τουρκικές προκλήσεις. Στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα το Politico, η ΕΕ τονίζει πως επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά τις από την περασμένη συνεδρίαση στα μέσα Οκτώβρη, τόσο για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, αλλά και τώρα για το «μνημόνιο» με την Λιβύη, για το οποίο αναφέρει πως δεν συμβαδίζει με το Δίκαιο της θάλασσας.

Το κείμενο καταλήγει πως η ΕΕ εκφράζει την πλήρη στήριξη της σε Ελλάδα και Κύπρο για τις δράσεις της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ στήριξε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και φαίνεται πως δεν άλλαξε τελικά το προσχέδιο της δήλωσης της για τις τουρκικές προκλήσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ΕΕ για τις Τουρκικές προκλήσεις:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Μισέλ: Πλήρης υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των κρατών, όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως η ΕΕ εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή στην Κύπρο και την Ελλάδα». Ο Μισέλ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον με την Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την συνεργασία».