Χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα ζουν αλυσοδεμένοι | Human 1

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν τα ευρήματα έκθεσης για τον τρόπο διαβίωσης ατόμων με ψυχικά νοσήματα σε 60 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε φύλου και ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν φυλακισμένοι και αλυσοδεμένοι σε άθλιες συνθήκες.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, το Human Rights Watch δημοσιοποίησε την έκθεση της φρίκης την οποία πλαισιώνει με 800 συνεντεύξεις. Σε αυτήν αποκαλύπτεται πως άνθρωποι με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες σε χώρες όπως η Κίνα, η Νιγηρία και το Μεξικό μπορεί να ζουν αλυσοδεμένοι για χρόνια σε δέντρα, κλειδωμένοι σε κλουβιά ή φυλακισμένοι σε στάβλους.

Χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα ζουν αλυσοδεμένοι | human 4

Χωρίς υποστήριξη και κατάλληλες γνώσεις, οικογένειες ή θεσμοί συχνά δένουν με αλυσίδες ανθρώπους με παθήσεις ψυχικής υγείας παρά τη θέλησή τους, αφήνοντάς τους να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν σε έναν πολύ μικρό χώρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο στην έκθεση της φρίκης που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα.

Η Κρίτι Σάρμα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων με αναπηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε ήταν αποκαλυπτική. «Βρήκαμε την πρακτική του δεσίματος με αλυσίδες να χρησιμοποιείται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας. Είναι μια πρακτική, η οποία απαντάται ανά τον κόσμο», είπε και συμπλήρωσε: «Σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μάγοι ή δαιμονισμένοι ή έχουν αμαρτήσει και ως αποτέλεσμα έχουν την πάθηση αυτή».

Αλυσοδεμένος για πέντε χρόνια

To HRW επισημαίνει  ότι συχνά οικογένειες δένουν με αλυσίδες τα αγαπημένα τους πρόσωπα διότι φοβούνται ότι θα φύγουν και θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους. «Είμαι δεμένος με αλυσίδες για πέντε χρόνια», είπε ένας σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που πλαισιώνουν την έκθεση ένας Κενυάτης, που δήλωσε ότι τον λένε Πολ. Οι αλυσίδες του ήταν τόσο βαριές που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κουνηθεί, είπαν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου, ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μένω σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με 7 άνδρες. Δεν μου επιτρέπεται να φοράω ρούχα, μόνον εσώρουχα. Τρώω χυλό το πρωί και, αν είμαι τυχερός, βρίσκω ψωμί το βράδυ».

Σιωπούν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στα όσα τους καταλογίζει η έκθεση, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει δει την έκθεση και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πέρυσι, οι επιδρομές των νιγηριανών αρχών σε ισλαμικά κέντρα επανένταξης για εξαρτημένους από ναρκωτικά ή ανθρώπους με προβλήματα συμπεριφοράς είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο μετά τις μαρτυρίες αγοριών και ανδρών ότι τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, γυμνούς, τους ξυλοκοπούσαν και τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα ζουν αλυσοδεμένοι | Human 2

Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως ανά τον κόσμο, σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα και σε παραδοσιακά και θρησκευτικά θεραπευτικά ιδρύματα, αυτοί που φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς τους στερούν την τροφή, τους χορηγούν παρά τη θέλησή τους φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες από βότανα και τους υποβάλλουν σε σωματική και σεξουαλική βία. «Σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες αυτές είναι μάλιστα πολύ επικερδείς επιχειρήσεις, ανέφερε η ερευνήτρια Κρίτι Σάρμα.