Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ο 73χρονος Τζίμι Λάι, εκ των οποίων θα εκτίσει 14 μήνες, για τον ρόλο του στη διοργάνωση δύο μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ.

Στην αρχή του επιβλήθηκε φυλάκιση 12 μηνών για οργάνωση συγκέντρωσης και στη συνέχεια επιπλέον 8 μήνες για συμμετοχή σε άλλη διαδήλωση, στις 31 Αυγούστου 2019.

Εκείνη τη φορά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, για την πέμπτη επέτειο από την άρνηση του Πεκίνου να οργανώσει εκλογές με καθολική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις.

Θα αντιμετωπίσει και νέες κατηγορίες

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα του Λάι δημοσίευσε μια χειρόγραφη επιστολή του από τη φυλακή, στην οποία έγραφε: «Είναι καθήκον μας, ως δημοσιογράφοι, να αναζητούμε τη Δικαιοσύνη. Όσο δεν μας τυφλώνουν άδικοι πειρασμοί, όσο δεν αφήνουμε το κακό να μπει μέσα μας, εκπληρώνουμε την αποστολή μας».

Ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει άλλες έξι κατηγορίες, εκ των οποίων δύο με το νέο νόμο ασφάλειας, που μπορεί να τον στείλουν ισόβια στη φυλακή. Δεν αποκλείεται οι δικαστικές αρχές να προχωρήσουν στη σύνταξη και νέων κατηγορητηρίων εις βάρος του.

Ο νέος νόμος για την ασφάλεια, που εφαρμόζεται από πέρυσι, ποινικοποιεί την απόσχιση και την ανατροπή. Αυτόν τον μήνα, το Πεκίνο άλλαξε τους εκλογικούς νόμους στο Χονγκ Κονγκ, για να διασφαλίσει τον έλεγχό της.