Ένα 16χρονο αγόρι που βρισκόταν σε κέντρο φροντίδας νέων στις ΗΠΑ, έλαβε οιστρογόνα ως θεραπεία για μια διαταραχή συμπεριφοράς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μαστών, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Sacramento Bee».

Το αγόρι διαγνώστηκε με Αντιθετική Προστατευτική Διαταραχή (ODD) δύο ημέρες μετά την άφιξή του στο Eastlake της Καλιφόρνια, τον Ιούνιο του 2019. Κρίθηκε ότι είχε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και του είχαν συνταγογραφηθεί, σύμφωνα με την αγωγή, 30 δόσεις οιστρογόνου χωρίς μάλιστα να συμβουλευτούν τους γονείς του αγοριού.

Το οιστρογόνο είναι μια γυναικεία ορμόνη φύλου που βρίσκεται φυσικά στο σώμα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, αλλά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στις γυναίκες. Στο αγόρι δίνονταν 2 mg οιστρογόνου καθημερινά σε μορφή χαπιού.

Μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας, το αγόρι ανέπτυξε γυναικομαστία, πράγμα που σημαίνει ότι τα στήθη των ανδρών μεγαλώνουν και αρχίζουν να μοιάζουν με γυναικεία στήθη.

Στην αγωγή, οι γονείς του λένε ότι δεν ενημερώθηκαν ούτε για την ODD του γιου τους ούτε ότι θα λάβει θεραπεία. Το αγόρι προσπάθησε να αρνηθεί να πάρει το οιστρογόνο επειδή ένιωθε «όλο και πιο πολύ ναυτία, και όλο και πιο άρρωστο», μεχρι που τελικά διακόπηκε η χορήγησή του.

Το σύνδρομο Defiance χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο αρνητικής, εχθρικής και προκλητικής συμπεριφοράς, αλλά συνήθως δεν περιλαμβάνει σωματική βία ή βανδαλισμό. Είναι επίσης συχνό σε ενήλικες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Αντιμετωπίζεται συνήθως με θεραπεία.

«Το οιστρογόνο δεν είναι θεραπεία για ODD. Δεν μπορώ να είμαι πιο εμφατικός πάνω σε+ αυτό. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση οιστρογόνων για ODD», λέει ο Τζέιμς ΜακΚαχ , καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο UCLA.

Ο πατέρας του αγοριού λέει ότι η ορμονοθεραπεία είχε μακροχρόνια επίδραση στον γιο του, ο οποίος πλέον τρομάζει εύκολα, αναστατώνεται με το παραμικρό και έχει γίνει αντικοινωνικός.

«Είναι σαν ένα άλλο άτομο. Απλώς θέλει να είναι στο δωμάτιό του και δεν βγαίνει με τίποτα, κάθεται στο δωμάτιό του όλη μέρα. Δεν ήταν ποτέ έτσι», λέει ο πατέρας του 16χρονου.

Η θεραπεία περιγράφηκε ως «πειραματική»

Η Σάρα Κάφει, διευθύντρια ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, λέει ότι η ODD συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή έχουν συχνά προβλήματα με τις αρχές.

Συνήθεις θεραπείες είναι η οικογενειακή θεραπεία, μερικές φορές σε συνδυασμό με φάρμακα που βοήθησαν επιτυχώς τους εφήβους, όπως το Ritalin και το Adderall. Σύμφωνα με την Κάφει, η ορμονική θεραπεία για τη θεραπεία της ODD μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με την αγωγή, η θεραπεία περιγράφηκε ως «πειραματική». Ο γιατρός που συνταγογράφησε το οιστρογόνο δεν ήθελε να σχολιάσει περί του θέματος.