Το πρώτο βήμα θα γίνει στις 8 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και θα επιτρέπεται πια η συνάντηση δύο ανθρώπων έξω όχι μόνο για σωματική άσκηση. Επίσης οι ένοικοι δομών φιλοξενίας για ηλικιωμένους θα μπορούν να λαμβάνουν επίσκεψη από ένα τακτικό και δηλωμένο επισκέπτη.

Η επίσημη οδηγία «μείνετε σπίτι» παύει τυπικά αλλά θα συστήνεται η κυκλοφορία κοντά στον τόπο διαμονής, κάτι που έγκειται στην κρίση κάθε πολίτη.

Η τηλεργασία θα συνεχίσει να ζητείται όπου είναι δυνατόν, ενώ δεν θα επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό εκτός εκτός από ένα συγκεκριμένο αριθμό εξαιρέσεων.

Από τις 29 Μαρτίου, οι υπαίθριες συναθροίσεις είτε έξι ατόμων είτε ατόμων από δύο νοικοκυριά θα επιτρέπονται επίσης.

Από τις 29 Μαρτίου θα ξεκινήσουν και πάλι οι αθλητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων του ποδοσφαίρου, του τένις και του γκολφ.

Το δεύτερο βήμα θα γίνει στις 12 Απριλίου και αφορά την επαναλειτουργία καταστημάτων, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων και εξωτερικών χώρων εστίασης όπως εστιατόρια και παμπ αλλά μόνο με τραπέζια έξω και αποστάσεις.

Επίσης, από τις 12 Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Το τρίτο βήμα θα ξεκινήσει στις 17 Μαΐου με την άρση των περισσότερων περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές αλλά και τους περιορισμούς στις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους από άτομα που δεν προέρχονται απ’ τα ίδια νοικοκυριά.

Μετά τις 17 Μαΐου αναμένεται επίσης η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια και παμπ, των ξενοδοχείων, των κινηματογράφων και των χώρων ομαδικών μαθημάτων, αλλά και πάλι με κανόνες στο πόσα άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα μπορούν να συναντηθούν.

Η 17η Μαΐου είναι και η ημερομηνία που το νωρίτερο θα επιτραπούν ξανά τα ταξίδια στο εξωτερικό, κάτι που θα επανεκτιμηθεί στην πορεία.

Για τα αθλήματα, τα κλειστά γήπεδα θα μπορούν να δέχονται μέχρι 1.000 άτομα ή τη μισή χωρητικότητα, στα ανοιχτά γήπεδα το όριο θα είναι 4.000 άτομα ή μισή χωρητικότητα, ενώ για τα πολύ μεγάλα στάδια με αριθμημένες θέσεις, όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα υπάρχει όριο 10.000 ατόμων ή το ένα τέταρτο της χωρητικότητας.

Οι γάμοι θα επιτρέπονται με μέχρι 30 καλεσμένους, όπως επίσης και άλλες εκδηλώσεις όπως οι βαπτίσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το τέταρτο βήμα, αρχής γενομένης στις 21 Ιουνίου, θα σημάνει και το τέλος όλων των περιορισμών στις κοινωνικές συναναστροφές. 

Τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι τελευταίες δραστηριότητες όπως τα νυχτερινά κλαμπ και να επιτραπούν εκ νέου τα μεγάλα event, όπως οι συναυλίες.

«Τα εμβόλια άλλαξαν τα δεδομένα»

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid-19 και τη μείωση των νοσηλειών.

«Πιστεύω κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού άλλαξε τα δεδομένα υπέρ ημών», υπογράμμισε ο Τζόνσον. «Σήμερα, το τέλος είναι πραγματικά ορατό… και μια άθλια χρονιά θα δώσει τη θέση της σε μια άνοιξη και ένα καλοκαίρι πολύ διαφορετικά και ασύγκριτα καλύτερα από την εικόνα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας», πρόσθεσε.

Μακροπρόθεσμα, ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τον νέο κορωνοϊό, όπως και με τη γρίπη, χάρη στα εμβόλια, είπε ακόμα τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

«Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να λέω (…) ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid όπως ζούμε με τη γρίπη (…) μακροπρόθεσμα είναι φυσικά επειδή έχουμε αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ικανότητα να εξελίσσουμε τα εμβόλιά μας», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα παράσχουν κάποια προστασία απέναντι στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται για να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει όσους χρειάζονται στήριξη από το κράτος για το διάστημα της πανδημίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινοβούλιο, δεν θα τραβήξουμε το χαλί από τα πόδια τους. Για όσο διαρκεί η πανδημία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα μέσα βιοπορισμού» των ανθρώπων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε.