Χρηματιστήριο: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα

Σε νέα υψηλά 13 μηνών, δείχνοντας διάθεση να καλύψει μέρος από την υστέρηση που εμφάνιζε σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, εξαφανίζοντας και τις απώλειες από τις αρχές του έτους, κινείται πλέον  η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σωκράτη Λαζαρίδη.

Πιο αναλυτικά, χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου  θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερη εικόνα στη συνέχεια, καθώς οι εγχώριες μετοχές διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, με το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών, να  υπερβαίνει το 40% και οι τράπεζες  να διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% έναντι των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ, οι ελληνικές μετοχές παρέχουν μια ελκυστική πρόταση ρίσκου – απόδοσης.

Βέβαια, η πανδημία ανέκοψε την ανάκαμψη της χώρας, αλλά η Ελλάδα  τα κατάφερε πολύ καλύτερα από  τις άλλες ευρωπαικές χώρες, σε ότι αφορά την υγειονομική διαχείριση της κρίσης.

Ταυτοχρόνως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ενάρετο κύκλο με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη με χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ και την υψηλή ρευστότητα, με το  ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Μάλιστα, θετικοί καταλύτες για  τη χρηματιστηριακή αγορά, αναμένεται να είναι η μεγάλη συμβολή στην στήριξη του ΑΕΠ που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συνέχιση της στήριξης από ΕΚΤ των ευρωπαϊκών οικονομιών και η δημοσιονομική στήριξη, όταν αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως  η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ από το 2022, καθώς η φετινή θα είναι  μια μεταβατική χρονιά.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αβεβαιότητες, όπως ένα παρατεταμένο lockdown, οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού και η ήπια ανάκαμψη, με τη  πορεία των διεθνών αγορών, να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό κλάδο,  στον οποίο γίνονται μεγάλες αλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην χώρα  τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο,  αυτός διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, με τις  επιδόσεις των τραπεζών να εξαρτώνται  από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την εφαρμογή των σχεδίων μείωσης των NPEs.

Συγκεκριμένα, η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, με την  πορεία των τραπεζών, να  συνδέεται στενά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με αυξημένους κίνδυνους εκτέλεσης από την αύξηση των NPEs.

Τέλος, οι τράπεζες  υλοποιούν μια σειρά από ενέργειες, με την  Εθνική Τράπεζα  να έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, την  Alpha Bank  να προχωρά για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, την  Πειραιώς να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ενώ η Eurobank προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών, την τελευταία εβδομάδα,  άντεξε στις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας τελικά κοντά στις 850 μονάδες, με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, που  ύψωσε άμυνες στην πτώση της πλειονότητας των τίτλων, αν και τα 2/3 του τζίρου  της Παρασκευής ήταν μέσω πακέτων.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 849,81 μονάδες, κινούμενος  μεταξύ 843,43 μονάδων (-0,78%) και 850,98 μονάδων (+0,11%), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 152,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,2 εκατ. τεμάχια, όταν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,6 εκατ. τεμάχια ή 99,8 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, με κέρδη 3%, έκλεισε ο γενικός δείκτης, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 3,08% και τον τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει με άνοδο 3,24%.