Της Ειρήνης Μπελλα

«Η ασφάλεια της χώρας υπερισχύει κάθε συνθήκης», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να ισχύσει push back στη θάλασσα. Εξηγεί ότι η παρεμπόδιση καθενός που παράνομα προσπαθεί να εισέλθει στη χώρα και η επαναπροώθησή του πίσω, είναι στα καθήκοντα αυτών που έχουν ταχθεί στη φύλαξη των συνόρων». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σάμου, όπου ο πληθυσμός των προσφύγων-μεταναστών πλησιάζει τις 10.000. Επισημαίνει ότι όλος αυτός ο πληθυσμός συνωστίζεται σε μία «δομή φιλοξενίας» χωρητικότητας κάτω των χιλίων ατόμων. «Επομένως, η τοπική κοινωνία είναι όχι μόνο δύσπιστη, αλλά και οργισμένη με αυτή την κατάσταση», εξηγεί και προσθέτει όσον αφορά τη δημιουργία νέας κλειστής δομής που βρίσκεται υπό κατασκευή, ότι η τοπική κοινωνία όπως και η δημοτική Αρχή είναι σύμφωνες, με τη προϋπόθεση ότι θα κλείσει η ήδη υπάρχουσα και ότι η νέα δομή θα έχει περιορισμένη χωρητικότητα.

Είστε βουλευτής σε ένα από τα νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το Μεταναστευτικό. Είναι ικανοποιημένη η τοπική κοινωνία από τη δημιουργία της κλειστής δομής στη Σάμο;

«Η τοπική κοινωνία κατά τα τελευταία χρόνια, έχει δεχθεί τεράστια πίεση, έχει υπομείνει πολλά, έχει δείξει μεγάλη αυταπάρνηση, και τελικά είναι αυτή που έχει κρατήσει ψηλά το κύρος της χώρας διεθνώς. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο πληθυσμός των προσφύγων-μεταναστών στο νησί της Σάμου πλησιάζει τις 10.000. Όλος αυτός ο πληθυσμός συνωστίζεται σε μία “δομή φιλοξενίας” χωρητικότητας κάτω των χιλίων ατόμων, που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου, ίσως, με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων της πόλης. Είναι επόμενο οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν χάσει μεγάλο μέρος του ζωτικού τους χώρου στις δομές Υγείας, ψυχαγωγίας, Εκπαίδευσης και συγκοινωνιών.

Επομένως, η τοπική κοινωνία είναι όχι μόνο δύσπιστη, αλλά και οργισμένη με αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά, τώρα, τη δημιουργία νέας κλειστής δομής που βρίσκεται υπό κατασκευή: με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η ήδη υπάρχουσα, που λειτουργεί κάτω από άθλιες συνθήκες και ότι η νέα δομή θα έχει περιορισμένη χωρητικότητα που δε θα διαταράσσει τη ζωή των κατοίκων, η τοπική κοινωνία όπως και η δημοτική Αρχή, είναι σύμφωνες».

Είστε υπέρ της κατασκευής κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά;

«Σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται ανάλογο σχέδιο από την κυβέρνηση. Όπως είναι αντιληπτό, μία τέτοια απόφαση, που επαναλαμβάνω δεν μελετάται αυτή τη χρονική στιγμή, άπτεται πολλών ζητημάτων που έχουν σχέση με θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής».

Παρακολουθούμε όλοι πώς η κυβέρνηση θωράκισε τα σύνορά μας στον Έβρο από την αθρόα συντονισμένη επιχείρηση χιλιάδων μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στα ελληνικά εδάφη. Στα θαλάσσια σύνορα πόσο εύκολα μπορεί να επιτευχθεί η αποτροπή μιας ανάλογης αθρόας επιχείρησης;

«Πράγματι, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας έχει τεράστιες δυσκολίες, λόγω κυρίως της μεγάλης ακτογραμμής και της όχι μόνο μη συνεργασιμότητας των Τούρκων, αλλά και της συνειδητής προσπάθειάς τους στην παραβίασή τους. Παρά ταύτα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες και από το Λιμενικό και από το Πολεμικό Ναυτικό να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε αυτό το καθήκον».

Θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, για λόγους εθνικής ασφάλειας, να ισχύσει push back στη θάλασσα; Εσείς θα ήσασταν υπέρ;

«Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια της χώρας υπερισχύει κάθε συνθήκης. Η παρεμπόδιση, επομένως, καθενός που παράνομα προσπαθεί να εισέλθει στη χώρα και η επαναπροώθησή του πίσω, είναι στα καθήκοντα αυτών που έχουν ταχθεί στη φύλαξη των συνόρων. Βασική προϋπόθεση είναι ο ανθρωπισμός, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα της ασφάλειας όσων προσπαθούν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα».

Κατά πόσο μπορεί, πλέον, να ισχύσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, αφού βασίζεται κατά πολύ στις επιστροφές μη δικαιούχων άσυλο στην Τουρκία;

«Παρότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η συντονισμένη πίεση που της ασκεί σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούμε ότι θα αποδώσει».

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να καταμεριστεί το βάρος του Μεταναστευτικού στην ενδοχώρα; Θα πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση τη δημιουργία δομών στην ενδοχώρα;

«Σίγουρα το βάρος του Μεταναστευτικού, που μέχρι τώρα το έχουν σηκώσει τα νησιά κυρίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να το αναλάβουν αναλογικά όλες οι περιοχές της χώρας. Αυτό απαιτεί και το δίκαιο και η εθνική κοινωνική συνοχή».

Πολλοί φοβούνται ότι αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν ή να είναι προάγγελος ενός θερμού επεισοδίου. Το φοβάστε;

«Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση η εθνική ομοψυχία, η οποία υπάρχει, αποτελεί απάντηση σε κάθε επιβουλή του επιθετικού γείτονά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, μαζί με όλους τους άλλους χειρισμούς (στρατιωτικούς, διπλωματικούς) και η αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και η διεθνοποίησή του με εξαιρετική επιτυχία που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβάλλει καθοριστικά στο σκοπό αυτό».

Από την Έντυπη Έκδοση