Συνεντεύξεις

Χρίστος Δήμας: Ανάσα 60 εκατ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις

«Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης, καθημερινή συνήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική κυβίστηση», τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης στη «Βραδυνή της Κυριακής»

xristos-dimas

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά θα είναι σημαντική για την ανάκαμψη της Οικονομίας αλλά και ότι η χώρα μας θα αποτελέσει πόλο σημαντικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για την Έρευνα, Τεχνολογία, Καινοτομία, εξηγεί ότι δημιουργείται ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, και ειδικά για την Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D) αυξάνονται σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπερ-εκπτώσεων δαπανών από το 130% στο 200%. Επίσης, πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν τη βασική και εφαρμοσμένη Έρευνα, θα ενισχύσουν τα ερευνητικά προγράμματα και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές όλων των Ερευνητικών Κέντρων. Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ θα δοθούν σε νεοφυείς εγγεγραμμένες επιχειρήσεις 60 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΘ κάθε χρόνο είναι σήμα-κατατεθέν για την ελληνική Οικονομία αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τι σηματοδοτεί φέτος η ΔΕΘ;

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά πως θα είναι χρονιά σημαντικής ανάκαμψης και ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία. Αυτό προβλέπουν και οι διεθνείς οικονομικοί Οίκοι, καθώς, πλέον, έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και τα μηνύματα που δεχόμαστε, είναι ενθαρρυντικά. Συνεπώς, πράγματι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, όμως για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική, αποτελεσματική και φιλική στις επενδύσεις η χώρα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δομικές αλλαγές και τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα με αμείωτο ρυθμό».

Πώς θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης την Έρευνα και την Καινοτομία; Σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν τα χρήματα;

«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα, θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Οι πόροι του Ταμείου θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής Οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς. Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης Έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη και τομές υπέρ του Οικοσυστήματος Καινοτομίας».

Παρ’ όλο που η πανδημία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, ποιος είναι ο στόχος σας φέτος για την προσέλκυση επενδύσεων;

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Στην Έρευνα και Ανάπτυξη αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπερ-εκπτώσεων δαπανών από το 130% στο 200%, ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε αυτές τις επενδύσεις δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο. Παρά την πανδημία έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη από πολλές εταιρίες, και αυτό αποτελεί έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματικό ταλέντο, που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες και να προσελκύει το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών. Για αυτό το λόγο έχουμε κάνει και σημαντική προσπάθεια να δώσουμε ώθηση στο Οικοσύστημα Καινοτομίας μέσω του “Elevate Greece” δημιουργώντας πολλαπλά κίνητρα».

Με το «Elevate Greece» υπάρχει μία αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων. Πώς στηρίζετε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις;

«Το “Elevate Greece” δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο χρόνιο κενό. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, η Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Τώρα, πια, υπάρχουν απαντήσεις και έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να χαράξουμε πολιτικές ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων, κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του Οικοσυστήματος. Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο περισσότερες από 440 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν παραπάνω από 3.500 εργαζόμενους. Η αξιολόγηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις που έχουν στόχο να τονώσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και είναι ήδη σε ισχύ, όπως τα φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (angel investors), τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock-options), προγράμματα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του “Elevate Greece”, κίνητρα και συνεργασίες με το δίκτυο των επίσημων υποστηρικτών του “Elevate Greece”, αλλά και τα εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που θεσπίσαμε και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ».

Ποια κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν προς την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων;

«Πριν από λίγους μήνες, εκδόθηκε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αφορά τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις οι οποίες δύναται να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και λειτουργικά έξοδα. Το ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του κεφαλαίου κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 80%, και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Η αίτηση υποβολής θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30/9/2021. Με την παρούσα χρηματοδότηση δίνεται μια σημαντική ανάσα στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους κρίσιμα βήματά. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες δράσεις».

Μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν να αναστραφεί τo brain drain. Αναμένονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ως προς αυτό;

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα σπουδαία επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια πως στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους και τα όνειρά τους. Πώς θα γίνει αυτό; Η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, διότι είναι πυλώνες που συντελούν στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη από εταιρίες όπως είναι οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κ.ά. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, που στόχο έχουν να βάλουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Μέσα σε αυτές σίγουρα συμπεριλαμβάνονται δύο εμβληματικές δράσεις: η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, και η δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης THESSINTEC».

Πώς σχολιάζετε την υπαναχώρηση Αποστολάκη ως προς την υπουργοποίησή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό;

«Δυστυχώς, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Στην προκειμένη περίπτωση ενώ έθεσε όρους οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί και απάντησε θετικά στην τιμητική πρόταση που του έγινε, ξαφνικά υπαναχώρησε. Ο καθένας, νομίζω, μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό που σίγουρα επιβεβαιώσαμε για μία ακόμα φορά είναι πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική “κυβίστηση” είναι καθημερινή συνήθεια, αφού στις πρώτες ανακοινώσεις έκαναν αναφορά σε “αποστάτη που εξαγοράστηκε” και στη συνέχεια σε “άξιο στέλεχος”. Αυτό όμως, πια, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης