Την ανησυχία του για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα εκφράζει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας εστιάζοντας και το τι θα σημάνει για την Οικονομία της χώρας αν δεν χτιστεί το τοίχος ανοσίας. Εξηγεί ότι όσο καθυστερεί η διαδικασία του εμβολιασμού, τόσο θα δυσκολεύει για όλους η κατάσταση. Στρέφεται, επίσης, προς την αντιπολίτευση τονίζοντας πως οφείλει να στηρίξει πιο ενεργά την επιχείρηση του εμβολιασμού. Όσον αφορά για το μέλλον της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυσή της αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στους τομείς της Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας, των Ερευνητικών Προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

H μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, και τα κρούσματα αυξάνονται και στη χώρα μας. Είναι ικανά τα μέτρα που εξαγγέλλονται για να πείσουν τους ανεμβολίαστους;

«Από την περασμένη εβδομάδα παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, η νέα μετάλλαξη Δ είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Επίσης, ανησυχητικό στοιχείο είναι η σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος, πλέον, αγγίζει τα 27 έτη. Η κατάσταση μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και δεν νοείται εφησυχασμός. Πρέπει να εντείνουμε τους εμβολιασμούς, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 5 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ενώ περισσότεροι από 4 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Επιδίωξή μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, με στοχευμένες παρεμβάσεις να πειστεί ένα κρίσιμο ποσοστό συμπολιτών μας, που διστάζει, να σπεύσει να εμβολιαστεί. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες ανά περιοχή – Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, τοπικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών. Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, με στόχο το επόμενο δίμηνο να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις ή φοβίες, να κάνει το εμβόλιο, έτσι ώστε όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα βαριά περιστατικά που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους, το 99% είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διχασμό. Τι απαντάτε;

«Εάν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και ταυτίζεται με την επιστημονική κοινότητα, τότε οφείλει να στηρίξει πολύ πιο ενεργά και δυναμικά την επιχείρηση εμβολιασμού. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω πως ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μία πράξη ατομικής ευθύνης για την προστασία της προσωπικής μας υγείας, αλλά και συλλογικής ευθύνης –πατριωτική δηλαδή– για την προστασία όλων των πολιτών, της Οικονομίας και της κοινωνικής μας ζωής. Θυμίζει αυτό που έλεγαν παλαιότερα: “Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη”».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χτίσει το τοίχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Τι θα σημάνει για την Οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας αν δεν το καταφέρει;

«Αναμφίβολα η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, όμως, όπως προείπα, πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα να έχουμε χτίσει το επιθυμητό τοίχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και, πλέον, διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά από τη νέα μετάλλαξη. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το συντομότερο η διαδικασία του εμβολιασμού, γιατί όσο καθυστερούμε, τόσο θα δυσκολεύει για όλους μας η κατάσταση». 

Ποια είναι τα σχέδιά σας το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα;

«Η περαιτέρω επένδυση στον χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

Η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους τεχνοβλαστούς (spin-off), δηλαδή τις εταιρίες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Καθιερώνουμε ένα ενιαίο, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα διευκολύνει τους ερευνητές και τους καθηγητές στο να δημιουργούν και να λειτουργούν τους τεχνοβλαστούς, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας.

Η υλοποίηση και ολοκλήρωση σημαντικών δράσεων ΕΣΠΑ, όπως το “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, τα Κέντρα Ικανοτήτων και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Η εκκίνηση του ανταγωνιστικού διαλόγου και της β’ φάσης του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την δημιουργία της πρώτης πολιτείας καινοτομίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ.

Η μετεξέλιξη της ψηφιακής πλατφόρμας του “Elevate Greece” που λειτουργεί ως η πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α, και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας».

Τι θα σημάνει για τη χώρα το νέο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, Thess INTEC, στη Θεσσαλονίκη;

«Το έργο προβλέπει την αξιοποίηση μίας ανεκμετάλλευτης έκτασης 760 στρεμμάτων, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το έργο αυτό, και για αυτό ενισχύει ένα τμήμα του έργου από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερα κεφάλαια, ειδικότερα από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα διαχειρίζεται η Thess Intec A.E. για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και επιδιώκουμε η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να γίνουν ένας κόμβος Έρευνας και Καινοτομίας όχι μόνο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. πώς θα βοηθήσει την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα;

«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του Οικοσυστήματος Καινοτομίας». 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»