Χρήστος Παππάς: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Σχεδίαζε να φύγει στο εξωτερικό

Στις φυλακές Δομοκού βρίσκεται από χθες Παρασκευή ο Χρήστος Παππάς, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μετά τη σύλληψή του το βράδυ της Πέμπτης.

Ο 59χρονος θα συναντήσει και πάλι τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη των νεοναζί, αφού παραμείνει για μία εβδομάδα ή 14 μέρες σε ειδικό χώρο καραντίνας, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παππάς εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει μαζί με τον Γιάννη Λαγό, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες μέσα στη φυλακή.

Πάντως, και ο ειδικός χώρος που θα κρατηθεί προσωρινά ο Χρήστος Παππάς, βρίσκεται επίσης στην πτέρυγα που βρίσκονται και τα άλλα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Προκαταρκτική έρευνα για τυχόν συνεργούς – Σχεδίαζε να φύγει στο εξωτερικό

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να διαπιστωθεί αν, πλην της 52χρονης, ο Χρήστος Παππάς είχε βοήθεια και από άλλα άτομα της εμπιστοσύνης του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή για την έρευνα είναι καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δοθεί στο παρελθόν, που αναφέρονται ονομαστικά σε άλλα πρόσωπα.

Άλλωστε, η 52χρονη Ουκρανή καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία ενώ αφέθηκε ελεύθερη καθώς της χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ, τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν πως ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παππάς σκόπευε να φύγει στο εξωτερικό.

Όπως τονίζουν μάλιστα αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο Παππάς δε θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό ακόμα μέσα στο διαμέρισμα και υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες γίνονταν έρευνες για τον εντοπισμό του και σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως μετέδωσε το OPEN, οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Παππάς είχε σχεδιάσει λεπτομερώς και τη διαφυγή του μετά την καταδίκη του ναζιστικού κόμματος και του ιδίου στις 22 Οκτωβρίου 2020. Σημειώνεται πως από εκείνη την ημέρα, όταν το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει να κάνει ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες, όσο ακόμα το δικαστήριο ήταν σε εξέλιξη για να θολώσει τα νερά για να εξαφανιστεί με το άκουσμα της ποινής. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Δίκη της Χρυσής Αυγής, εκείνος αφενός δεν είχε αλλάξει σε τίποτα την καθημερινότητά του και αφετέρου είχε αγοράσει καινούργιο ένα αυτοκίνητο για να μην κινήσει υποψίες ότι κάτι ετοίμαζε.

Ωστόσο, από την ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν πως σιγά – σιγά είχε αρχίσει ήδη να μεταφέρει κάποια πράγματά του στο διαμέρισμά στου Ζωγράφου, όπου και τελικά βρέθηκε. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται πως πήρε και τα υπόλοιπα πράγματά του και εγκαταστάθηκε εκεί και μάλιστα δεν έφυγε καθόλου για τους επόμενους 9 μήνες.

Παρόλο που έμεινε για τόσο μεγάλο διάστημα κλεισμένος μέσα στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ο Χρήστος Παππάς είχε βρει τρόπο να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είχε στείλει επιστολές σε συγγενείς ή φίλους, μέσω ταχυδρομείου.

Ωστόσο, η διαδικασία που ακολούθησε για να στείλει μία επιστολή ήταν καλά μελετημένη. Αρχικά, κάποιο άτομο άφηνε κάπου έναν φάκελο, από εκεί τον παραλάμβανε κάποιος άλλος, ο οποίος τελικά τον ταχυδρομούσε στον παραλήπτη που ήθελε ο Παππάς. Κάποια στιγμή και η γυναίκα από την Ουκρανία, στης οποία το διαμέρισμα βρέθηκε ο Παππάς, είχε ταχυδρομήσει έναν τέτοιον φάκελο.

Αυτή η επικοινωνία, μέσω επιστολών αιτιολογεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ και την ψυχραιμία την οποία επέδειξε η οικογένεια του Παππά, όλους αυτούς τους μήνες.

Συνολικά 300 πρόσωπα ερευνούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να φτάσει τελικά στη σύλληψη του Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κύκλος αυτός κάθε φορά μίκραινε, ονόματα αποκλείονταν και έτσι πριν από δέκα ημέρες οι αστυνομικοί εντόπισαν την παρουσία της συγκεκριμένης 52χρονης γυναίκας στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με το OPEN, η γυναίκα αυτή μπήκε στο μικροσκόπιο καθώς κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις για να είναι τελικά το πρόσωπο που έκρυβε τον εγκληματία. Αναλυτικότερα η 52χρονη:

  1. ζούσε μόνη της, δηλαδή δεν είχε οικογένεια στο σπίτι         
  2. είχε χρήματα για να συντηρήσει ακόμα ένα άτομο 
  3. αγόραζε περισσότερα τρόφιμα και πράγματα απ’ όσα  θα ήταν απαραίτητα για τη δική της επιβίωση 
  4. δεν άνοιγε ποτέ τα παντζούρια του σπιτιού της
  5. δεν μιλούσε ποτέ με τους γείτονές της