Ο Κώστας Παπουτσής είναι ο ταξιδιωτικός πράκτωρ του Καστελλορίζου. Το «Papoutsis Travel Agency» ευρίσκεται στο κεντρικώτερο σημείο της Μεγίστης, απέναντι από το υποτυπώδες πάρκινγκ. Αποτελεί το κέντρο διερχομένων όσων έρχονται και φεύγουν από το νησί, ενώ ο ιδιοκτήτης του, αυτοδικαίως, θεωρείται μία αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Δειπνούμε στο εστιατόριο του αδελφού του πάνω στην προκυμαία, που πήρε το όνομά του από την μητέρα τους, «Αλεξάνδρα».

Μία βλάβη λόγω της βροχοπτώσεως έχει προκαλέσει διακοπή της συνδέσεως με το ίντερνετ. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Π.Α.Ο.Κ. – Ομόνοια. Από την άλλη, η βλάβη επιτρέπει την απρόσκοπτη συζήτηση. «Πώς πήγε η σαιζόν;», τον ερωτώ. «Αύγουστο, Σεπτέμβριο κάτι έγινε», απαντά λακωνικά.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο μάντης Τειρεσίας για να μαντέψει ότι, πρώτον, η πανδημία του κορωνοϊού και, δεύτερον, η ελληνοτουρκική κρίσις έπληξαν την τουριστική κίνηση στο Καστελλόριζο. Όταν οι κρατήσεις άρχισαν να συρρέουν, ένα επεισόδιο με υπερπτήσεις τουρκικών F-16 που έσπασαν το φράγμα του ήχου οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις. Νέο πλήγμα προήλθε από τις «βόλτες» του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή, συνοδεία πλοίων του ελληνικού και του τουρκικού στόλου.

«Τουλάχιστον είσθε ασφαλείς», επισημαίνω δείχνοντας προς την κατεύθυνση της πυραυλακάτου «Σταράκης» που είναι αγκυροβολημένη λίγες δεκάδες μέτρα πιο κάτω. «Αυτή είναι η μία όψις του νομίσματος. Η άλλη είναι ο θόρυβος της γεννήτριας του πλοίου που ακούγεται σε όλο το λιμάνι. Με εντολή Μητσοτάκη θα συνδεθεί με την Δ.Ε.Η. για την παροχή ρεύματος. Περιμένουμε το καλώδιο».

Την στιχομυθία μας διακόπτει η Γαλλίδα φωτογράφος που με συνοδεύει, η οποία υμνεί τις ομορφιές του Καστελλορίζου εκφράζοντας την πρόθεσή της να ξαναέλθει. «Το 90% όσων έρχονται στο νησί μας ξαναέρχονται», είναι το καταληκτικό και αισιόδοξο σχόλιο του συνομιλητού μου.