Όταν ο 39χρονος πρίγκηπας Αϊμόνε του βασιλικού Οίκου της Ιταλίας ενυμφεύθη την 35χρονη πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος, η προκεχωρημένη, για την εποχή, ηλικία τους δεν ήταν το μόνο ζήτημα που εσυζητήθη στην λαμπρή τελετή της ενώσεώς τους στο Duomo της Φλωρεντίας.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν στεντόρεια στην Ευρώπη, με τις αντίπαλες παρατάξεις να επιδεικνύουν τα «δόντια» τους. Ο Μπενίτο Μουσσολίνι, παρών στην εκκλησία, επέτρεψε την ανάρτηση μόνον των σημαιών της Σαβοΐας, απαγορεύοντας και τις ελληνικές, ως είθισθαι στους μεικτούς γάμους. Η ημερομηνία της τελέσεως του μυστηρίου, η 1η Ιουλίου του 1939, εξηγεί την εχθρική ετούτη κίνηση. Μετά από 1 χρόνο από 45 ημέρες, ιταλικό υποβρύχιο θα τορπιλίσσει το ελληνικό καταδρομικό πλοίο «Έλλη», πέριξ του λιμένος της Τήνου, ενώ, μετά από ένα χρόνο και 45 ημέρες, η Ιταλία θα διαβεί τα κοινά σύνορα που έχει, μετά τη κατάληψη της Αλβανίας, με την Ελλάδα και το «alors c’ est la guerre» του Μεταξά.

Τα γεγονότα περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Νίκου Παπακωνσταντίνου «Πριγκίπισσες στη δίνη του πολέμου». Αλιεύω ένα γλαφυρό απόσπασμα: «Η μητέρα του Αϊμόνε, η χήρα δούκισσα Ελένη της Αόστης, έκανε τα πάντα για να ξεχωρίζει και δεν έκρυβε τις απόψεις της. Ψηλή κι’ αδύνατη, τυλίχθηκε με μία χρυσή εκθαμβωτική τουαλέτα με μακριά ουρά, πρόσθεσε ένα κόσμημα με μαργαριτάρια που έφθανε μέχρι το δάπεδο, και φόρεσε και ένα τεράστιο μαύρο καπέλο με μαύρα φτερά στρουθοκαμήλου. Με αυτήν την καταπληκτική εμφάνιση έκανε την είσοδό της στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, και, το άκρον άωτον, τόλμησε να χαιρετίσει φασιστικά μέσα στην εκκλησία, για να ενοχλήσει τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ιταλίας, τους οποίους αντιπαθούσε. Μία απρέπεια που άφησε άφωνους τους καλεσμένους».

Η Ειρήνη παρέμεινε στο πλευρό του συζύγου της, και τον Απρίλιο του 1941, έγινε άνασσα όταν ο σύζυγός της εχρίσθη βασιλεύς της Κροατίας. Η συνθηκολόγησις της Ιταλίας την βρήκε φυλακισμένη από τους Γερμανούς, μαζί με τον υιό τους Αμεντέο, ο οποίος εκληρονόμησε τον τίτλο του δουκός της Αόστης μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο εγγονός του Αϊμόνε και της Ειρήνης ενυμφεύθη την δεύτερη εξαδέλφη του, πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδος, το 2008, στην Πάτμο. Πλέον, η Όλγα φέρει τον τίτλο της δουκίσσης της Απουλίας.