Οι Κροάτες στρατιώτες της Frontex παίρνουν παρέα το πρωϊνό τους θορυβώντας. Θα νόμιζε κανείς ότι είναι τουρίστες, εάν δεν τους πρόδιδε η σωματοδομή τους και ο τρόπος που σε κοιτούν. Πληροφορούμαι ότι περιπολούν τις νύχτες με τους Έλληνες συναδέλφους τους, του Λιμενικού Σώματος, προς αποτροπήν εισόδου λαθρομεταναστών.

Η αρχαία Αντίφελλος, νυν Κας, απέχει λίγα μίλια από το Καστελλόριζο και η πρόσβασις είναι πανεύκολη. Έχουν σταματήσει πλείονες της μία φοράς ροές προωθώντας τα πλοιάρια που παρέχουν οι Τούρκοι διακινηταί στους άτυχους επιβαίνοντες, πίσω στην αφετηρία του πλου τους. Με δύο λόγια θα λέγαμε ότι η παρουσία τους λειτουργεί επιτυχώς, εξ’ ου και οι ελάχιστες το τελευταίο διάστημα απόπειρες μετακινήσεως από τις απέναντι ακτές.

Ένας άλλος λόγος αποτροπής μεταναστευτικών ροών, πλην της Frontex, είναι, το δίχως άλλο, η ελληνο-τουρκική έντασις. Από τις αρχές του καλοκαιριού, που η γείτων εκδίδει NAVTEX στην περιοχή, το Καστελλόριζο έχει γίνει «αστακός». Πλην της μονίμου πυραυλακάτου η οποία είναι μονίμως δεμένη στον λιμένα της Μεγίστης, έτερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν ολόγυρα.

Ενισχυμένη είναι, επίσης, η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην ξηρά. Το βράδυ της ποδοσφαιρικής αναμετρήσεως Ολυμπιακού – Μαρσέϊγ καθόμαστε δίπλα-δίπλα με ένα μέλος των Ο.Υ.Κ. (Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών).

Όπως έχει δείξει το παράδειγμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν 200 Βρεττανοί καταδρομείς κατέλαβαν την Μεγίστη από τους Ιταλούς, όλο το «παιχνίδι» θα παιχθεί, εάν γίνει απόβασις από απέναντι, στις μάχες σώμα με σώμα. Ανεξαρτήτως της νίκης της ομάδος του, ο συνομιλητής μου έχει πλείονες του ενός λόγους να θέλει να παρακολουθεί τους αγώνες του  Champions League σε ελληνικό έδαφος.