Για όσους πιστεύουν ότι η υπερβολή είναι αποκλειστικώς ελληνικό φαινόμενο θα χρειασθεί να πάρω τον αναγνώστη «από το χέρι» και να «ταξιδέψουμε» έως την χώρα του Γουλιέλμου Τέλλου.

Η Ελβετία είναι ο τόπος όπου, παρ’ ολίγον, να μεταναστεύσω τρεις φορές. Την πρώτη όταν πήγα να σπουδάσω στην Ecole des Hautes Etudes Internationales, της Γενεύης. Την δεύτερη όταν σκέφθηκα να εξορισθώ μετά την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, και την τρίτη όταν χρεωκοπήσαμε.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολλή φαντασία για να αντιληφθεί γιατί ενώ οι περισσότεροι συμπατριώτες μου ανοίγουν τον δέκτη τους για να παρακολουθήσουν τα δελτία Ειδήσεων των τηλεοπτικών διαύλων, η ελαχιστότης μου αναζητεί στο τηλεχειριστήριο το TV5, το γαλλικό δορυφορικό κανάλι που αναμεταδίδει καθημερινώς το δελτίο του R.T.S. (Radio Television Suisse).

Τούτη την φορά, τύχη αγαθή με έφερε στις Άλπεις για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Με την εφημερίδα «Le Temps» ανά χείρας, πήρα το τραίνο από το αεροδρόμιο προς την Γενεύη. Φυλλομετρώντας την, έπεσα στην εξής εξωφρενική είδηση. Η Union Patronale Suisse, η Ένωσις Εργοδοτών, που συγκεντρώνει 80 σωματεία από βιομηχάνους και εμπόρους, επισημαίνει «έναν αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια των υπολοίπων εργαζομένων από τους εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιασθούν», και προτείνει την απόλυση όσων είναι αντίθετοι στην ιδέα.

Το ενδεχόμενο της απολύσεως για έναν παρόμοιο λόγο δύναται να ακούγεται εξωπραγματικό στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η οποία τόσα υπέφερε από τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, στην Ελβετική όμως Συνομοσπονδία, η απόλυσις των εργαζομένων έχει απλοποιηθεί. Απαιτείται προειδοποίησις τριών μηνών, και αρκεί η δικαιολογία της απώλειας εμπιστοσύνης.

Τελειώνοντας την ανάγνωση του άρθρου, μία λεπτομέρεια υπέπεσε στην αντίληψή μου, η οποία έκανε την εν λόγω πρόταση της Ενώσεως Εργοδοτών πιο ανθρώπινη. Οι αλλεργικοί στον εμβολιασμό δεν θα απολύονται αυτομάτως. Θα τους δίνεται η δυνατότης να διαλέξουν μία άλλη θέση, και μόνον εάν την αρνηθούν, θα οδηγούνται προς την έξοδο.