Ατιμώρητο έγκλημα η Γενοκτονία των Ποντίων

Σαν σήμερα, έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Σαμψούντα ο Κεμάλ με σύνθημα «Εξολοθρεύστε κάθε μη μουσουλμάνο» και το δάχτυλό του έδειχνε τους Έλληνες χριστιανούς…

γενοκτονια ποντιων, γενοκτονία ποντίων, γενοκτονια ποντιοι, ποντιοι γενοκτονια

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Συμπληρώνονται, σήμερα, ακριβώς 105 χρόνια, από τότε που ο μακελάρης Μουσταφά Κεμάλ έδωσε το σύνθημα εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν η δεύτερη φάση.

Την πρώτη την ξεκίνησε με το Κίνημα των Νεοτούρκων το 1914 και στις 19 Μαΐου 1919 άρχισε η εντατική εξολόθρευση των χριστιανικών πληθυσμών.

Σαν σήμερα, λοιπόν, έφτασε με ένα φορτηγό πλοίο από την Κωνσταντινούπολη στο λιμάνι της Αμισού (Σαμψούντας) ο Μουσταφά Κεμάλ, και με την ακολουθία του μετέβησαν σε μία πλατεία, όπου σ’ έναν πύρινο λόγο του σε πλήθος οπαδών του, έριξε το σύνθημα εξολόθρευσης των Ελλήνων: «Ο πλούτος και οι περιουσίες που έχουν οι γκιαούρηδες, αν τους εξολοθρεύσετε, μπορούν να γίνουν δικά σας». Την επομένη, εξάπτει το θρησκευτικό φανατισμό τους. Σε ομιλία του στο γειτονικό χωριό Καβάκ ρίχνει ένα νέο σύνθημα: «Εξολοθρεύστε κάθε μη μουσουλμάνο».

Και το δάχτυλό του δείχνει τους Έλληνες χριστιανούς…

Το επόμενο διάστημα οι κεμαλιστές δημιούργησαν τα λεγόμενα «Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας», τα οποία λειτουργούσαν στην Αμάσεια, όπου οδήγησαν όλες τις μεγάλες ηγετικές, θρησκευτικές και πνευματικές προσωπικότητες του Πόντου. Τουλάχιστον 450 πρόκριτοι Έλληνες Πόντιοι (μητροπολίτες, βουλευτές, γιατροί, δικηγόροι, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, έμποροι, δάσκαλοι από διάφορες πόλεις του Πόντου, οδηγήθηκαν σε δίκες-παρωδία, καταδικάστηκαν εις θάνατον δι’ απαγχονισμού με συνοπτικές διαδικασίες και εστάλησαν στις αγχόνες. Έτσι έκαναν ριζική εκκαθάριση του άνθους της ελληνικής κοινωνίας του Πόντου, τη θρησκευτική, πολιτική και πνευματική ηγεσία των Ελλήνων, χωρίς να βρει ο λαός έναν οδηγό, καθοδηγητή και υποστηρικτή…

Παράλληλα, άρχισε η στρατολόγηση του ανδρικού πληθυσμού στα «Αμελέ Ταμπουρού» (Τάγματα Εργασίας). Τους μετέφεραν σε μακρινά μέρη να σκάβουν, να ανοίγουν δρόμους, να εργάζονται σκληρά και εξαντλητικά, με τον βούρδουλα, χωρίς σωστή τροφή. Πολλοί άφηναν εκεί τα κορμιά τους από την σκληρή εργασία και την ασιτία, ενώ λιγοστοί γύριζαν σακάτηδες πίσω στα χωριά τους… Έχασαν εκεί τη ζωή τους το 80% των Ελλήνων που στρατολόγησαν! Πολλοί άνδρες, για να αποφύγουν τα «Αμελέ Ταμπουρού», εγκατέλειπαν τα χωριά τους και έφευγαν αντάρτες στα βουνά. Ο πληθυσμός που έμενε πίσω, γυναικόπαιδα γριές και γέροι, υφίσταντο άλλο μαρτύριο εξόντωσης. Αυτό της εξορίας, με συνεχείς εξαντλητικές μακρινές πορείες. Όποιος από την κούραση έπεφτε, έμενε εκεί και πέθαινε.

Ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή που κάνει η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος Έθελ Τόμπσον που έζησε τα γεγονότα από κοντά: «Καθ’ οδόν συναντούσαμε ομίλους γερόντων και παιδιών, σε μία ατέλειωτη πορεία μαρτυρίου, όπου έπεφταν νεκροί από την εξάντληση και από τα χτυπήματα των συνοδών Τούρκων. Οι περισσότεροι εκλιπαρούν τον θάνατον. Στην πόλη Μεζερέχ, ξαφνικά ακούσαμε φωνές τριακοσίων μικρών παιδιών μαζεμένα σε κύκλο και 20 τζανταρμάδες –χωροφύλακες– τα χτυπούσαν σκληρά και ανελέητα με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη για να μην κλαίνε. Το θέαμα ήτο πρωτοφανές, φρικώδες! Τα παιδάκια έσκυβαν κι έβαζαν τα χεράκια τους πάνω στο κεφάλι για ν’ αποφύγουν τα χτυπήματα. Μία μητέρα που όρμησε για να σώσει το παιδί της, δέχτηκε το ξίφος στην καρδιά κι έπεσε κατά γης! Μία γυναίκα με παιδί στην αγκαλιά κάθισε στην άκρη του δρόμου για να ξεκουραστεί και ο συνοδός στρατιώτης άρπαξε το παιδί, το τρύπησε με το ξίφος και το πέταξε! Ύστερα μαστίγωσε τη γυναίκα για να προχωρήσει… Πάθαμε νευρική κρίση! Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων. Η Αμερικανική Υπηρεσία υπολογίζει τους Έλληνες που εξολόθρευσαν οι Τούρκοι στη Σεβάστεια, σε τριάντα χιλιάδες!».

Γενοκτονία των Ποντίων, Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων, 19 Μαΐου Πόντος, Κεμαλ, Τούρκοι γενοκτονία Ποντίων

Πολλοί κυνηγημένοι, περίπου 450 άτομα, βρήκαν άσυλο στη Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, και ο Τούρκος στρατηγός Μεχμέτ Βεχίτ πασάς που το πληροφορήθηκε, διέταξε τζανταρμάδες και Τσέτες να το περικυκλώσουν. Ζήτησε από τον ηγούμενο της Μονής να τους πετάξει έξω, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τη νύχτα πολλοί διέφυγαν κρυφά στα γύρω δάση. Το πρωί εισέβαλαν στη Μονή Τσέτες και Τούρκοι αγρότες της περιοχής, άρχισαν να επιτίθενται σε γυναίκες και να λεηλατούν το Μοναστήρι. Στη Μονή Βαζελώνος ζωντανεύει ο χορός του Ζαλόγγου. Περίπου τριάντα γυναίκες και νεάνιδες, για να αποφύγουν την ατίμωσή τους από τους Τούρκους που τις είχαν περικυκλώσει, έπεσαν από γκρεμό σε παρακείμενο ποταμό και πνίγηκαν!

Οι Πόντιοι θυμούνται, οι μνήμες είναι ζωντανές, αλλά τα γεγονότα δεν μπαίνουν όπως θα έπρεπε στα σχολικά βιβλία…

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν