Κωνσταντίνος Μήτσης: Οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, το όραμά του συνεχίζει να μας εμπνέει
Το παιδί που αργότερα κατάφερε να φτιάξει μία αλυσίδα πολυτελέστατων ξενοδοχείων, με εκατοντάδες δωμάτια και άνετα κρεβάτια, κοιμόταν επί μία εβδομάδα στο πάτωμα
Είναι φορές που ενώ ο χρόνος περνά, το καταλαβαίνεις μόνο αν κοιτάξεις το ημερολόγιο. Έτσι συμβαίνει και με τον Κώστα Μήτση.
Παρότι έφυγε από κοντά μας πριν από 8 χρόνια, είναι σαν να έφυγε χθες. Σαν να μην έλειψε ούτε στιγμή όλο αυτό το διάστημα. Και όμως, έλειψε και μας έλειψε…
Το κενό που άφησε η δημιουργική και επιβλητική παρουσία του ήταν μεγάλο. Όπως, όμως, έλαμψε και μεγαλούργησε στη ζωή του, έτσι εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και πνευματικό οδηγό, για να συνεχιστούν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, κάτι το οποίο κάνουν κατά κύριο λόγο ο γιος του Σταύρος, η κόρη του Χριστίνα και η σύζυγός του Τζένη.
Τα όνειρα του Κώστα Μήτση ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο Κρυονέρι Πωγωνίου, το όμορφο αλλά μικρό χωριό στο οποίο γεννήθηκε και το οποίο λάτρευε κυριολεκτικά.
Στα Γιάννενα, όπου βρέθηκαν οικογενειακώς, το παιδί που αργότερα κατάφερε να φτιάξει μία αλυσίδα πολυτελέστατων ξενοδοχείων, με εκατοντάδες δωμάτια, άνετα κρεβάτια και αναπαυτικά στρώματα, κοιμόταν επί μία εβδομάδα στο πάτωμα, κάτω από το κρεβάτι ενός ηλικιωμένου θείου του.
Στην Αθήνα δούλευε για ελάχιστα χρήματα σε μία ταβέρνα και στη Δημοτική Λαχαναγορά. Αργότερα, βρήκε δουλειά ως πλασιέ. «Βρήκα ευκαιρία και διάβασα Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Ουγκό, Καραγάτση, Καζαντζάκη κ.ά., και ήταν ένα σπουδαίο εφόδιο για όλη μου τη ζωή», έλεγε ο Κώστας Μήτσης, ο οποίος στη συνέχεια άρχισε να πουλάει και ρούχα, με ένα μεγάλο μπόγο στην πλάτη.
Φτάνοντας στα 17 πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί μόνος του στο εμπόριο πλεκτών.
Άρχισε αγοράζοντας μία χειροκίνητη πλεκτομηχανή, η οποία ακόμη βρίσκεται έξω από το γραφείο του, στην έδρα του Ομίλου στην Αθήνα, με την επιγραφή «Έτσι ξεκινήσαμε». Η μητέρα έπλεκε, ο γιος πούλαγε, ο πατέρας κρατούσε το ταμείο.
Στα 26 του ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες βιομήχανους. Επεκτάθηκε με επιτυχία στην Οινοποιία, τις Κατασκευές και είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή ως εκδότης εφημερίδων.
Αλλά ο τομέας που ανέδειξε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ήταν ο Τουρισμός: Ο ξενοδοχειακός κολοσσός MITSIS, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα της χώρας.
Τα MITSIS HOTELS φιλοξενούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε κάποιες από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη.
Ο Κώστας Μήτσης, εξάλλου, ήταν ο πρώτος που συνέλαβε και έφερε στην Ελλάδα τις διακοπές «Αll Inclusive», ανοίγοντας ακόμη ένα νέο κεφάλαιο στον εγχώριο Τουρισμό.
Το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος
Το Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΗ προσφέρει σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, δρώντας ως φορέας υλοποίησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου MITSIS. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου Κ. ΜΗΤΣΗ συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ινστιτούτα, Οργανισμούς, συλλόγους, αστικές εταιρίες και νομικά πρόσωπα, που υποστηρίζουν παρόμοιες δραστηριότητες, και πραγματοποιεί δωρεές, χορηγίες και βραβεύσεις, με στόχο την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών στους προορισμούς δραστηριοποίησης του Ομίλου.
Παράλληλα, με βάση το καταστατικό του, το Ίδρυμα σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνεργασίες με αντίστοιχα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να διοργανώσει σεμινάρια, συνέδρια και εκδηλώσεις για την προώθηση των στόχων του.
«Το 2023 ολοκληρώσαμε μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ιδρύματος Κ. ΜΗΤΣΗ. Πιστοί στο όραμα και στις αρχές του Κωνσταντίνου Σ. Μήτση, είμαστε ενεργοί πολίτες στις τοπικές κοινωνίες που λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας και πραγματοποιούμε στοχευμένες δράσεις, με αγάπη, θέληση, φαντασία και αποτελεσματικότητα.
Μέσα σε ένα έτος κάναμε αρκετά. Στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμα περισσότερα, προσκαλώντας και άλλους δίπλα μας σε αυτόν τον δύσκολο αλλά όμορφο και σημαντικό αγώνα προσφοράς», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Γιάννης Μακαρέζος.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Ιδρύματος τη χρονιά που πέρασε, ήταν η δωρεά απινιδωτών σε όλα τα σχολεία της Κω και της Τήλου.