Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου 1984

Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου του 1984 στην εφημερίδα της «Βραδυνής»

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Η υπόθεση με τα «οικόπεδα Κουτσόγιωργα» έληξε μήνες μετά, με την επιστροφή της κυριότητάς τους στο Δημόσιο. Υπήρξε όμως η πρώτη περίπτωση μεταπολιτευτικά που επιδιώχθηκε η σύσταση ειδικού δικαστηρίου. Κατά τραγική μοίρα ο Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια ενός άλλου ειδικού δικαστηρίου, χρόνια αργότερα.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδριάσεως, όλες οι πτυχές του «σκανδάλου Κουτσόγιωργα», με τη συζήτησι της ερωτήσεως των 11 βουλευτών της ΝΔ και την αποκάλυψι της «Β». Στη διάρκεια μιας τετραώρου συγκλονιστικής, πράγματι, κοινοβουλευτικής «μάχης», ενώπιον των ¾ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων και των κατάμεστων θεωρείων, η ΝΔ απέδειξε με αδιάσειστα επιχειρήματα και στοιχεία ότι ο υπουργός Εσωτερικών «είναι έκπτωτος του βουλευτικού του αξιώματος δεν είναι πλέον βουλευτής», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπος κ. Κων. Μητσοτάκης για να προσθέση ότι: Στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος εναπόκειται πλέον η τυπική επικύρωσι της κηρύξεως της εκπτώσεως.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «ΝΔ» κ. Κων. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα είναι νομικό και συνταγματικό. «Η παραχώρησι της ιδιοκτησίας και η μεταγραφή της ιδιοκτησίας των 14 στρεμμάτων, κατά 50% στον συνάδελφο και υπουργό Εσωτερικών κ. Μένιο Κουτσόγιωργα δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητείται και η ημερομηνία της. Έγινε σε εποχή που ο κ. Κουτσόγιωργας ήταν βουλευτής. Και το Σύνταγμα ρητώς επιτάσσει ότι στην περίπτωσι αυτή ο βουλευτής εκπίπτει και η δικαιοπραξία, η παραχώρησι, είναι άκυρη» (σ.σ.: Η υπόθεση αφορούσε σε αποκάλυψη της «Β» σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός Εσωτερικών απέκτησε το 1983 δημόσια έκταση 14 στρεμμάτων μετά από παραχώρηση του Δημοσίου, κάτι που απαγορευόταν από το Σύνταγμα).

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψυχορραγεί. Είναι κοινή διαπίστωσι. Και στις 17 Ιουνίου θα γίνει ο ενταφιασμός του. Η κυβέρνησι «όλων των Ελλήνων» έγινε κυβέρνησι των συγγενών και των «φιλελλήνων». Κι η μόνη ελπίδα για να σωθή ο τόπος είναι η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, κ. Α. Κανελλόπουλος, χθες σε μεγάλη και ενθουσιώδη πολιτική συγκέντρωσι στην πλατεία του Γκύζη. Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχθηκαν τον κ. Κανελλόπουλο με συνθήματα «Εδώ και τώρα απαλλαγή», «Ναι στην Ευρώπη των λαών – όχι στην Ελλάδα των πρασινοφρουρών». Όπως τόνιζαν οι κάτοικοι, η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωσι που έγινε ποτέ στην περιοχή τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Μανωλάκος.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

ΦΕΥΓΕΙ σήμερα για τη Μόσχα, ο ηθοποιός Μάκης Δεμίρης, προκειμένου να υποβληθή σε εγχείρησι στο φάρυγγα καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από καρκίνο. Ο Μάκης Δεμίρης έπαιζε έως την προηγούμενη εβδομάδα στους «Γιατρούς» του Δημήτρη Κολλάτου και παρουσιάζονταν σε περιοδεία, και μόλις επέστρεψε ο θίασος στην Αθήνα, διεπίστωσε ότι «έκλεισε» η φωνή του. Αμέσως έφυγε για το Λονδίνο, όπου οι γιατροί εκεί του συνέστησαν εγχείρησι. Και ο Μάκης Δεμίρης προτίμησε την εγχείρησι να την κάνη στη Μόσχα. Στο μεταξύ, το ρόλο του στους «Γιατρούς» στη νέα περιοδεία του θιάσου ανέλαβε ο Πάνος Νικολαΐδης. Οι «Γιατροί» θα παίζονται ένα μικρό διάστημα καθώς θ’ αρχίση μετά το «Κύπελλο Εθνών» από την τηλεόρασι και οι δραστηριότητες του θιάσου θα σταματήσουν.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

ΘΑ εγκαταλείψη την Ελλάδα ο Χάρρυ Κλιν επειδή το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 2 αρνήθηκε να μεταδώση αποσπάσματα από τον τελευταίο του δίσκο που έχει τον τίτλο «Μαλακά πιο μαλακά» καθώς και πληρωμένο διαφημιστικό μήνυμα που αναφερόταν στον δίσκο. Πολύ πικραμένος αναφέρθηκε στην αδιανόητη αυτή απαγόρευσι και δήλωσε ότι είναι απαγοητευμένος που αντιμετωπίζει αυτή την ωμή λογοκρισία που για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία εμφανίζεται σε τέτοια έξαρσι. Σε ερώτησι της «Β» εάν του δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για το θέμα, ο δημοφιλής καλλιτέχνης δήλωσε: «Συνήθως δεν δίνουν εξηγήσεις. Απλά είπαν ότι είναι απόφασι του ΔΣ της ΕΡΤ2. Για μένα αυτό το ΔΣ είναι ανύπαρκτο».

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τη «Βραδυνή»: Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 18-19 Μαϊου

ΠΥΚΝΑ νέφη καπνού υψώθηκαν πάλι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη μετά την νέα επιδρομή σε στρατόπεδο προσφύγων κατά την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο. Η επίθεσι των Ισραηλιτών έγινε σε αντίποινα για τα πρόσφατα κρούσματα απαγωγών και επιθέσεων Παλαιστινίων κομμάντος. Στη φωτογραφία οι δρόμοι ενός προσφυγικού στρατοπέδου μετά τον βομβαρδισμό (σ.σ.: Τα χτυπήματα εκείνα ήταν ο προάγγελος της Πρώτης Ιντιφάντα όπως ονομάστηκε και διήρκησε έως το 1993, στην οποία σκοτώθηκαν 1.500 Παλαιστίνιοι και περίπου 400 Ισραηλίτες. Δυστυχώς, η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι για δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αυθαίρετη χάραξη των συνόρων, μία πραγματική πυριτιδαποθήκη).

Ίσως σας ενδιαφέρουν