Το πρώτο Πάσχα των επαναστατημένων

Ο εορτασμός της Ανάστασης τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων χριστιανών που είχαν ξεσηκωθεί 15 ημέρες νωρίτερα

επανάσταση 1821 πάσχα, επανασταση 1821 πασχα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδος, άρχισε τέλη Μαρτίου 1821, 15 ημέρες πριν από το Πάσχα, που εορτάστηκε στις 10 Απριλίου.

Ο εορτασμός του Πάσχα τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων χριστιανών, που ξεσηκώθηκαν με το σύνθημα που ακουγόταν παντού: «Χριστός Ανέστη – Ελλάς Ανέστη!».

Και ας μη λησμονούμε ότι την ημέρα εκείνη διέταξε ο σουλτάνος μετά τη Λειτουργία της Αναστάσεως στο Πατριαρχείο, τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.

επανάσταση 1821 πάσχα, επανασταση 1821 πασχα

Αφού τον βασάνισαν αγρίως, τον απαγχόνισαν στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, που παραμένει από τότε κλειστή.

Παρέδωσαν μετά το νεκρό κορμί του στον όχλο, που το έσερνε στους δρόμους της Πόλης, και μετά το πέταξαν στη θάλασσα, πληρώνοντας έτσι ο Πατριάρχης με τη ζωή του την εθνοσωτήρια συμπεριφορά του.

Απαγχονίστηκαν την ίδια ημέρα και οι επίσκοποι Νικομηδείας Αθανάσιος, Αγχιάλου Ευγένιος και Εφέσου Διονύσιος.

Ανήμερα του Πάσχα, στη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας, κοντά στον Νέδωνα ποταμό, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με τις καμπάνες να κτυπούν χαρμόσυνα, και το πλήθος να ζητωκραυγάζει και να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη», 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν σε συγκινητική δοξολογία τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους αγωνιστές που φώναζαν «Χριστός Ανέστη – Ελλάς Ανέστη!».

Πρώτος ορκίσθηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Με δυνατή φωνή είπε μπροστά σε Κλήρο και αγωνιστές: «Ορκίζομαι ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων τα ιερά και πάτρια τιμήσω».

Ακολούθησαν οι καπεταναίοι και όλοι μαζί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» και έκαναν την ευχή να αναστηθεί και η Ελλάς!

Το ίδιο έκανε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 300 παλικάρια στην Τριπολιτσά, με τις ευλογίες των ιερέων, αφού έψαλαν το Χριστός Ανέστη, ορκίσθηκαν να αγωνιστούν και να βρει η δύσμοιρη πατρίδα τη λευτεριά της. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτος. Νέοι γεμάτοι ενθουσιασμό έσπευδαν να πάρουν τα όπλα.

Σε κάθε χωριό που περνούσαν, οι ιερείς κτυπούσαν τις καμπάνες και οι νέοι έτρεχαν με τους ψαλμούς της Ανάστασης και την ευχή να ελευθερωθεί η πατρίς! «Από το θέαμα που έβλεπα, έκλαιγα από συγκίνηση…», έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με τον ίδιο τρόπο ξεσηκώθηκαν και οι επαναστάτες στην Ανατολική Μάνη, που εισέβαλαν με τους πασχαλινούς ψαλμούς της Αναστάσεως στη Λακωνία, για να τινάξουν τον τουρκικό ζυγό.

Εκδίωξαν τους Τούρκους και κατέλαβαν τον Μυστρά και τη Μονεμβασία. Αστραπιαία η Επανάστασις διαδόθηκε στην Πελοπόννησο και οι επαναστατικές δυνάμεις με υψηλό το φρόνημά τους από τις πασχαλινές ευχές για λευτεριά, κατεδίωξαν τους Τούρκους.

Το Μεγάλο Σάββατο 9 Απριλίου, ο Ιμπραΐμ με Τουρκοαιγύπτιους σε επιδρομή τους σε Αερόπολη, Πύργο και Χαργιά, έπιασαν μερικούς γέρους και γερόντισσες στα αλώνια και τους κατέσφαξαν, ενώ αποβίβασαν τη νύχτα δυνάμεις στο Διρό και περιέζωσαν τα γύρω χωριά.

Οι πρωτοσύγκελοι Ρηγανάκος στο Διρό και παπα-Πουλάκος στον Άγιο Νίκωνα Χαργιάς χτύπησαν ζωηρά τις καμπάνες για την Ανάσταση και ξεσήκωσαν τα γύρω χωριά. Ιερείς, άνδρες, γυναίκες, γέροντες και παιδιά, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» έτρεξαν για να αμυνθούν.

Πασχαλιάτικα η εξέγερση έφτασε και στα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά. Στις Σπέτσες κυριάρχησαν με την παρουσία του Παπαφλέσσα, που ξεσήκωσε τους κατοίκους που πανηγύριζαν για το σημαντικό αυτό γεγονός μαζί με την Ανάσταση.

Στα Ψαρά έφτασαν ανήμερα του Πάσχα απεσταλμένοι για να αναγγείλουν την έναρξη του αγώνα.

Το βράδυ του Πάσχα ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, με κωδωνοκρουσίες και με τον ύμνο «Χριστός και Ελλάς Ανέστη» συγκέντρωσε το λαό στην παραλία του νησιού και κήρυξε την ένοπλη εξέγερση στην Ύδρα.

Το ίδιο συνέβη και στα Σάλωνα από τον Πανουργιά, όπου ανήμερα του Πάσχα οι πολιορκούμενοι Τούρκοι στερούμενοι τροφών και νερού, παραδόθηκαν.

Έτσι κατακτήθηκε το πρώτο στην Στερεά Ελλάδα φρούριο, όπου οι επαναστάτες βρήκαν μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού.

Οι Τούρκοι μόλις πληροφορήθηκαν τα πασχαλιάτικα επαναστατικά συμβάντα στην Πελοπόννησο και την Στερεά, άρχισαν συλλήψεις.

Στις 12 Απριλίου, τρίτη ημέρα του Πάσχα, διετάχθη γενικός αφοπλισμός των κατοίκων και πολλοί πρόκριτοι κατακρεουργήθηκαν εμφανέστατα, για να τρομοκρατηθούν όλοι οι κάτοικοι.

Αυτά όμως δεν έκαμψαν το φρόνημα των Ελλήνων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν