Το στυγερό έγκλημα στου Χαροκόπου που… πούλησε 250.000 δίσκους

Μία πεθερά με τον εραστή της, η κόρη της, ο ανιψιός της και η υπηρέτρια σκότωσαν και τεμάχισαν τον «καημένο Αθανασόπουλο»

Χαροκόπου

Τέτοιες μέρες, πριν από 94 χρόνια (10-1-1931), αποκαλύφθηκε ένα απεχθές έγκλημα, που έγινε ανήμερα των Φώτων στην οδό Θησέως 101 στου Χαροκόπου (Καλλιθέα), και συγκλόνισε την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα έγινε τραγούδι και δεν υπήρχε μαγαζί σε όλη την Ελλάδα που να μην έπαιζε στο γραμμόφωνο το τραγούδι της «Κακούργας Πεθεράς». Ένα έγκλημα που έγινε σουξέ την εποχή εκείνη: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις…»

Μία μάνα, η Άρτεμις Κάστρου, με την κόρη της Φούλα, τον ανιψιό της Μοσκιό και την υπηρέτρια, σκότωσαν ύστερα από έναν έντονο συζυγικό καβγά τον άντρα της κόρης, τον μεγαλοεργολάβο Δημήτρη Αθανασόπουλο. Αιτία της άγριας δολοφονίας ήταν η επιμονή του συζύγου να ασκήσει τα συζυγικά του καθήκοντα ένα βράδυ που γύρισε στο σπίτι μεθυσμένος, ύστερα από δεκαήμερη απουσία. Η Φούλα, αδιάθετη καθώς ήταν, αρνιόταν, και εκείνος ξυλοφόρτωσε μάνα και κόρη… Τότε η Κάστρου έβαλε τον ανιψιό της και του έριξε μια σφαίρα στην καρδιά. Για να εξαφανίσουν το πτώμα το έκαψαν, το τεμάχισαν, το έβαλαν σε σάκους που έραψαν με λευκό σπάγκο, και ένας εραστής της Κάστρου (Μαγουλόπουλος) το πέταξε στον Κηφισό. Για κακή τους τύχη, όμως, τους σάκους βρήκε τυχαία την επομένη, και τους άνοιξε, ένα παιδί. Ύστερα από λίγη ώρα βγήκαν τα παραρτήματα των εφημερίδων με τη συγκλονιστική είδηση.

Χαροκόπου

Η Φούλα (Σοφία) Αθανασοπούλου σε πίνακα του ζωγράφου Χρήστου Καρανάσιου.

Για να βρεθεί ο ένοχος πέρασαν μέρες. Στην αρχή προφυλακίστηκε ο κουμπάρος του Αθανασόπουλου, ο γιατρός Καρτσώνης. Η Αστυνομία τον θεωρούσε ύποπτο επειδή ο ιατροδικαστής Γεωργιάδης, Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία το 1896, αποφάνθηκε ότι εκείνος που τεμάχισε το πτώμα γνώριζε από ανατομία, άρα πρέπει να ήταν χειρουργός ιατρός! Καθημερινό ενδιαφέρον για την εξιχνίαση του εγκλήματος έδειχνε ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, από τη Γενεύη που βρισκόταν, ενώ οι Αθηναίοι δεν κυκλοφορούσαν τη νύχτα από φόβο. Η εξιχνίαση έγινε εντελώς τυχαία από έναν άσπρο σπάγκο που βρήκε η Αστυνομία στην κουζίνα του σπιτιού των δραστών. Με τον σπάγκο αυτό, είχαν ράψει τους δύο σάκους με το τεμαχισμένο πτώμα. Όλοι ήταν υπεράνω πάσης υποψίας. Η Φούλα ήταν πανέμορφη και μεγάλος πειρασμός. Ο Αθανασόπουλος, πριν την παντρευτεί, διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τη μητέρα της, η οποία δεν ήθελε το γάμο και οι δύο νέοι παντρεύτηκαν κρυφά.

Το Κακουργιοδικείο Αθηνών καταδίκασε, ένα χρόνο μετά, σε θάνατο την Κάστρου και τη Φούλα, σε ισόβια την υπηρέτρια και σε 18 χρόνια φυλακή τον Μοσκιό. Ανάμεσα στους ενόρκους ήταν και ένας νεαρός ποιητής, ο μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσοχέρας. Μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη εκλήθησαν ο τότε υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, για να καταθέσουν για το ποιόν του θύματος. Ότι τάχα ήταν γυναικάς και χαρτοπαίκτης… Στις Φυλακές Αβέρωφ τη Φούλα θα ερωτευθεί παράφορα ο διευθυντής των Φυλακών, στενός συγγενής του κατοχικού πρωθυπουργού Τσολάκογλου. Μ’ ένα Διάταγμα περί αποσυμφορήσεως των φυλακών, μάνα και κόρη θα αποφυλακιστούν. Μάλιστα, η Φούλα παντρεύτηκε αργότερα έναν συνταγματάρχη, έγινε υποδειγματική σύζυγος και πέθανε το 1974.

Ο εργολάβος Αθανασόπουλος είχε χτίσει τα Σφαγεία Ταύρου και τα Δημοτικά Σχολεία Κοκκινιάς και Νέας Φιλαδέλφειας, τα οποία εγκαινίασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο πατέρας της Φούλας, Παναγιώτης Κάστρος, ζαχαροπλάστης στο Βανκούβερ του Καναδά, άκουσε το τραγούδι και πληγώθηκε, γιατί διέσυρε την κόρη του. Έστειλε στην κυβέρνηση Βενιζέλου το αστρονομικό ποσό των 3 εκατ. δρχ. για να το απαγορεύσει. Η απάντηση της κυβέρνησης: «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ένα τραγούδι που το τραγουδά όλη η Ελλάδα». Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση κυκλοφορεί σε βιβλίο («Το έγκλημα στου Χαροκόπου») από τις εκδόσεις «Άγκυρα», με πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, από τον συγγραφέα του παρόντος. Το τραγούδι «Η κακούργα πεθερά» έγραψαν ο Μοντανάρης και ο Στράτος. Πούλησε 250.000 πλάκες, φοβερό ρεκόρ το 1931.

«Στου Χαροκόπου τα στενά, μια μικροπαντρεμένη,
τον άνδρα της εσκότωσε, βρε την δαιμονισμένη.
Στον ύπνο που κοιμότανε, μάνα και θυγατέρα,
εβάλανε τον ανεψιό και του ‘ριξε μια σφαίρα.
Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις
από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις.
Βρε Φούλα πώς εβάσταξες και πώς βαστάς ακόμα,
εσύ να είσαι φυλακή κι ο άνδρας σου στο χώμα».

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν