Έτοιμο έχει το σχέδιο για την μεταγωγή των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής στις φυλακές η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αν και η απόφαση για το που θα πάει ο κάθε καταδικασθέντας ανήκει στον εισαγγελέα εκτέλεσης των ποινών, υπάρχουν κάποιες γενικές… αρχές που επιβάλλουν να γίνει διαχωρισμός.

Βασικό κριτήριο αποτελεί ο “εμφύλιος”, που έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Χρυσής Αυγής και που κορυφώθηκε μετά την εκλογική αποδοκιμασία της εγκληματικής οργάνωσης στις Βουλευτικές εκλογές του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα την διάσπαση και την αποχώρηση αρκετών εκ των ηγετικών στελεχών.

Πολλά από τα άλλοτε πρώτα ονόματα της οργάνωσης είναι «στα μαχαίρια» με τους πρώην συνεργάτες τους και ο στόχος είναι αυτοί να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Σημαντικό ρόλο στο ποιοι θα πάνε που, θα παίξει και το ποια σωφρονιστικά καταστήματα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν το ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δεν θα έρχονται σε επαφή με κρατούμενους προερχόμενους από τον χώρο της ακροαριστερής τρομοκρατίας αλλά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Επικρατέστερα σωφρονιστικά καταστήματα για να «φιλοξενήσουν» τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες είναι ο Κορυδαλλός και οι φυλακές του Μαλανδρίνου.

Σε ό,τι αφορά την ηγετική ομάδα, η λογική λέει ότι θα χρησιμοποιηθεί, όπως και το 2013, η ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί, βέβαια, κρατούνται και μέλη της 17Ν αλλά υπάρχει η δυνατότητα οι δύο πλευρές να μην έρχονται σε επαφή, καθώς τα κελιά είναι ατομικά και ο προαυλισμός μπορεί να γίνεται σε διαφορετικές ώρες. Μάλιστα, είναι πιθανό, ακόμα και τα στελέχη της Χ.Α. να προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες το ένα από το άλλο.

Το Μαλανδρίνο, όπου πιθανότατα θα καταλήξει ο Ρουπακιάς και κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη όπως οι πυρηνάρχες, επιλέχθηκε γιατί και εκεί δεν υπάρχουν θάλαμοι αλλά ατομικά κελιά και έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο μεταξύ τους διαχωρισμός, αλλά και η μη επαφή τους με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Για την μεταγωγή θα ισχύσουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ θα κατά περίσταση θα κλείνουν και οι δρόμοι από όπου θα περνούν τα οχήματα. Όλοι οι καταδικασθέντες, ανεξαρτήτως του που θα μεταφερθούν, θα μπουν σε 14ήμερη καραντίνα, καθώς αυτό προβλέπεται από υγειονομικό πρωτόκολλο των φυλακών για τον κορωνοϊό.

Για τους καταδικασθέντες που η ποινή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και άρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης δεν προβλέπεται φυλάκιση, έξω από τα σπίτια τους θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, όλη την ημέρα, καθώς υπάρχει ο φόβος επιθέσεων από αντιεξουσιαστικές ομάδες.