Χρυσοχοΐδης για Καραϊβάζ: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία του - Πολύ σύντομα θα βρούμε τους ενόχους

Στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη και της φύλαξής του από αστυνομικούς αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε σχετικά: «Τον Μάιο του 2020 τον παρουσιαστή τον φύλαγε ένα άτομο.

Τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η Επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ακόμη ενός αστυνομικού για ένα τρίμηνο. Στις 13 Ιανουαρίου έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV όπου εργάζεται διατάχθηκε να δοθεί και τρίτο άτομο, μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας και η επιτήρηση της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα, δόθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας εν μέσω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα καθώς υπήρξαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη με ακόμη έναν αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και 24ωρη φύλαξη της οικίας του».

Ενώ πρόσθεσε: «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή όπως μονότονα και χαιρέκακα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλ. στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε 1-2 άτομα χωρίς αυτοκίνητο.

Η ΓΑΔΑ διέψευσε με λιτή ανακοίνωση κάποιες τερατολογικές δηλώσεις ότι επτά περιπολικά και δύο τεθωρακισμένα αυτοκίνητα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή. Ποτέ η Αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη. Θα ήταν παράλογο.

Άρα δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην έρευνα που διέταξα εγώ για να δούμε τι έγινε σε κάθε φάση της διαδικασίας κι έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξαν τυχόν παρατυπίες αλλά και για να υπάρξουν ενδεχόμενες βελτιώσεις σε αυτή τη διαδικασία φύλαξης γενικότερα».

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «η Αστυνομία στο θέμα της φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους και όχι πρόσωπα και χαρακτήρες».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μικτού σώματος φύλαξης προσώπων από δυναμικό της ΕΛΑΣ και ιδιωτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνη με θέμα «Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε γιατί υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις;

Ακόμη και η Βουλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο δικαιούνται φύλαξης, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι σε τρεις εβδομάδες θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, που θα περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα του σώματος φύλαξης, και θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών και γενικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφερόμενος στα διακριτικά των αστυνομικών είπε ότι «θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες», ενώ «οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είπε ότι είναι παλαιό (ΠΔ141/1991) «που, παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, περιέχει ασάφειες και εξαιρέσεις, πού τότε έμοιαζαν λογικές αλλά σήμερα αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε “ποντικούς” του δημόσιου χώρου».

Για τα θέματα διαφάνειας που έθεσε ο κ. Καμίνης είπε ότι η κατανομή των επωφελούμενων είναι: 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, 10% διπλωμάτες. «Σε προστασία ιδιωτών διατίθεται μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δυνάμεων και, ειδικότερα σε δημοσιογράφους-εκδότες, διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού».

Όσο για την περίπτωση του τηλεπαρουσιαστή, τόνισε ότι «ποτέ δεν φύλαξαν 14 (αστυνομικοί) τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα».

Για τη διάψευση της αστυνομίας επισήμανε ότι αφορούσε «τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι “7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή”. Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν άλλωστε παράλογο», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι, όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης είπε ότι ακόμα και το FBI ανακοινώνει τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν τον Πρόεδρο της χώρας, το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις πρεσβείες, ζητώντας την ενημέρωση της Βουλής με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη δύναμη φύλαξης. Για την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή είπε ότι «σκανδάλισε την κοινή γνώμη, που μπορεί να μην δικαιούται να γνωρίζει ποιος φυλάσσεται και για ποιους λόγους, αλλά με αυτή την ξαφνική απόφαση αφαίρεσης ολοσχερώς της δύναμης [..] καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός στην ουσία δεν ελέγχει τι συμβαίνει στο υπουργείο του, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Επίσης ανέφερε ότι στις προηγούμενες θητείες του, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήργησε την επιτροπή που γνωμοδοτούσε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα προς φύλαξη πρόσωπα. Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ