Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε σαφές την Τετάρτη (08/07) πως «ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις δεν θα γίνει νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής». 

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης -επί της αρχής- του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ο Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε ένα «φαντασιακό – μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».

Εξαπέλυσε, μάλιστα, τα βέλη του προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Να μην περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής».

Επιπλέον, ο υπουργός ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για τα όσα έγιναν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Λίμπε» της Ευρωβουλής, με τον Χρυσοχοΐδη να αναφέρεται σε έναν Ισπανό Ευρωβουλευτή, ο οποίος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ακροδεξιά» στον Νότη Μηταράκη, με εκείνον να του εφιστά την προσοχή σε ό,τι λέει διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και δημοκρατική και εάν η δική του κυβέρνηση είναι τόσο προοδευτική να εισηγηθεί, να πάρει κάποιες χιλιάδες εκεί.

Ο Χρυσοχοΐδης μνημόνευσε, επίσης, την υπόθεση 2444/2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορούσε προσφυγή 46 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο υπουργός, στις 18 Ιουλίου 2001, οι 46, με άλλους 800 Έλληνες, πήραν το φέρι μποτ στην Πάτρα για Αγκόνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβας, αλλά όταν έφτασαν στην Ιταλία, η αστυνομία τους γύρισε στο λιμάνι και, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αστυνομικοί τούς έδειραν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα.

Εν συνεχεία, ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πετούσαν διάφορα αντικείμενα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η συνθήκη Σέγκεν είχε ανασταλεί εκείνη την περίοδο για να μην μπουν επικίνδυνα άτομα στην Ιταλία.

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτα τα αιτήματα των προσφευγόντων και ότι η αστυνομία λειτούργησε νόμιμα, τονίζοντας:

«Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, τη Σουηδία, την Ιταλία και άλλες χώρες» παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αφήστε τα περί χούντας. Εσείς λειτουργούσατε όλα αυτά τα χρόνια εντός του πλαισίου της Ε.Ε., και μην επιχειρείτε να αποστείτε από τη νομοθεσία».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκ μέρους του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και είπε στον Χρυσοχοΐδη:

«Χαίρομαι που γίνατε όψιμα, εκτός από οπαδός της νεοδεξιάς, και του Μπερσλουσκόνι και των πρακτικών του. […] Ξεχάσατε, όμως, ότι όσες προσπάθειες και να έκανε ο Μπερλουσκόνι να διαλύσει τη διαδήλωση της Γένοβας, αυτή έγινε. […] Όσο και αν προσπαθήσετε να διαλύσετε τις διαδηλώσεις, αυτές θα γίνονται, διότι η Δημοκρατία ζει στις διαδηλώσεις, δεν αναστενάζει, όπως -με ανατριχιαστικό τρόπο- είπατε στην πρωτολογία σας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι δεν αναφέρθηκε στον Μπερλουσκόνι αλλά στην απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είναι «ο πιο έγκυρος θεσμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».