Τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου υπό το νέο καθεστώς, παρουσίασε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας λεπτομέρειες για το click away και το click in shop.

Πώς θα λειτουργεί το click in shop

Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.

O καταναλωτής αποστέλλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει και ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών.

Εντός των καταστημάτων προβλέπεται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία, απόσταση 1,5  μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα ουρά στους εξωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική είναι  η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων

Το ωράριο των καταστημάτων θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Πώς λειτουργεί το Click Away

Προβλέπεται:

Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της εφαρμογής e-καταναλωτής) και παραλαβή από ένα πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Απαγορεύεται η είσοδος των πελατών στο κατάστημα

Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο, είτε μήνυμα που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό Διάστημα παραλαβής.

Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS

Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών και μέχρι έξι άτομα ουρά

Αποστολή SMS στο 130333 με την επιλογή δύο