Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

COCA COLA Τρία Έψιλον: 76,5 δισ. ευρώ η αθροιστική προστιθέμενη αξία στις 5 δεκαετίες

Την πεποίθηση ότι για την Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με ιδιαίτερη σημασία, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ομίλου με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Λίλιαν Νεκταρίου, καθώς αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία προϊόντων και προγραμμάτων που ξεκινούν το ταξίδι τους από τη xώρα μας, και γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και αναγνώριση.

«Βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών και αξίας για όλους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη του τουρισμού», είπε την Τρίτη 11 Ιουνίου η κ. Νεκταρίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για το κοινωνικό και οικονομικό τους αποτύπωμα, παρουσία, του γενικού διευθυντή της Coca-Cola Τρία Έψιλον Γιάννη Παπαχρήστου, του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα, υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης τύπου Αγγελικής Πατρούμπα.

Θα συνεχίσει  να δημιουργεί  κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες

Συνεχίζοντας η κ. Νεκταρίου μίλησε για το πρόγραμμα Zero Waste Future που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές, λέγοντας ότι «Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες και με όλους όσους είναι ή θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας». Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Παπαχρήστου, επισήμανε ότι : «Εδώ και 50 χρόνια, με τη δική μας ανάπτυξη δημιουργούμε αξία για τη χώρα μας, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία. Γιορτάζουμε με όλους εκείνους που μαζί δημιουργούμε αξία για τη χώρα. Τους εργαζομένους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, τους καταναλωτές μας και την ευρύτερη κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Βέττας, αναφερόμενος στη σημασία της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, διευκρίνισε πως δεν περιορίζεται στα στενά όριά της, αλλά περιλαμβάνει και τα επιπλέον εισοδήματα που αυτή δημιουργεί, τονίζοντας ότι «Η μελέτη μας έδειξε πως η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός μιας εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας. Αγροτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιούνται για την προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών, ενώ εταιρείες εμπορίου και εστίασης διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα αξίας, μαζί με τις ευρύτερες επιδράσεις της, αφήνει υπολογίσιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία»

Πρόκειται για  μια αξία που μένει στη χώρα

Πιο αναλυτικά, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε τη μελέτη με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, καθώς και την Τσακίρης Α.Β.Ε.Ε. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη συμβολή στην οικονομία και απασχόληση αθροιστικά για τα 50 χρόνια. Σε 76,5 δις. ευρώ υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα πενήντα χρόνια σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο). Όπως τονίστηκε, πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς πρόκειται για ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.

H συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε 2 δις

Σημαντική είναι σύμφωνα με τη μελέτη η δραστηριότητα που αποτυπώνεται, με στοιχεία 2018, για τον κλάδο αναψυκτικών, όπου δημιουργείται σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%). Παράλληλα, για την εθνική οικονομία, η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε 2 δις. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ το 2018), όπου για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας από την δραστηριότητά τους δημιουργούνται συνολικά άλλα 11 ευρώ στην ελληνική οικονομία Ταυτοχρόνως, συνεισφέρουν συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Για την απασχόληση, με την συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους, να εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα, ενώ κάθε 1 άμεση θέση εργασίας, υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

50 χρόνια   γιορτάζουν φέτος  Coca-Cola 3Έψιλον και  Coca-Cola

Στο μεταξύ, μισό αιώνα παρουσίας στη χώρα μας γιορτάζουν φέτος η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola στην Ελλάδα. 50 χρόνια αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης για τη χώρα και στηρίζουν την οικονομία και τον κλάδο αναψυκτικών με επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομίες και εξαγωγές. Ταυτόχρονα, κοιτάζουν με αισιοδοξία το μέλλον, ακολουθώντας μια στρατηγική που έχει στο επίκεντρο τη χώρα μας και αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες: δημιουργία αξίας για την Ελλάδα με επενδύσεις στην τοπική παραγωγή και στην εργασιακή απασχόληση, προϊοντική καινοτομία για την ανάπτυξη της αγοράς, βιώσιμη ανάπτυξη και καθοριστική συμβολή στην κοινωνία με ευκαιρίες στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους εδώ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα