Δέκα χώρες είναι αντιμέτωπες με καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κάνοντας τους ειδικούς να μιλήσουν για ένα δεύτερο κύμα του Covid-19 προ των πυλών. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για χώρες που δεν πήραν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα στη διάρκεια του πρώτου φονικού περάσματος του.

Η ανάλυση των δεδομένων του νέου ιού από τον Guardian σε συνδυασμό με την υπηρεσία άμεσης καταγραφής των κρουσμάτων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συμπεραίνει ότι 10 από τις 45 χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία είχαν επίσης χαλαρή προσέγγιση απέναντι της. Αυτό επί της ουσίας υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η ανταπόκριση της κάθε κυβέρνησης στην επέλαση του Covid 19. Στην ομάδα των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τον Απρίλιο (35.900 νέες περιπτώσεις ), το Ιράν, η Γερμανία και η Ελβετία.

Οι χώρες στις οποίες η αύξηση κρουσμάτων επισείει τον κίνδυνο ενός νέου lockdown είναι οι ακόλουθες:

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα!

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: theguardian.com