Μπορεί το 2020 να αποτελεί παρελθόν, δεν μπορεί ωστόσο να συμβεί το ίδιο και με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά πάντως στους κρίσιμους τομείς του λιανεμπορίου, της εστίασης και ασφαλώς των σχολείων, τα μέτρα θα διαφοροποιηθούν, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας και τις ανάγκες κάθε κλάδου, προφανώς.

Τα πάντα έχουν άμεση συνάρτηση με το εμβόλιο.

Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου είναι ο πιο κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας και το δεύτερο κύμα αυτής, σύμφωνα με όλα τα στατιστικά στοιχεία.

Η εξίσωση του εμβολιασμού, δηλαδή, με τον αριθμό των εμβολίων που θα πάρει η Ελλάδα, τις ημερομηνίες που θα φτάσουν στη χώρα μας, τον αριθμό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί και τις χρονικές περιόδους που θα το κάνει, παραμένουν στοιχεία τα οποία είναι αδύνατον στην παρούσα συγκυρία να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Επομένως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς χρονικές προβλέψεις για την υποχώρηση της πανδημίας. Η ταχύτητα μετάδοσης μάλιστα του κορωνοϊού είναι δύσκολο να ανακοπεί αυτές τις ημέρες, με την κίνηση των πολιτών στους δρόμους λόγω των γιορτών.

Η επιτροπή των λοιμοωξιολόγων θα συνεχίσει τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, με στόχο να εκτιμήσει κατά πόσο μπορεί να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το σενάριο να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά, όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό να συμβεί ταυτόχρονα με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για λόγους που αφορούν στην κοινωνία και των εγκλεισμό μαθητών και γονέων.

Για το λιανεμπόριο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικό. Μετά την πάροδό του θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Επομένως κοντά στις 15 Ιανουαρίου θα μάθουμε εάν το click away θα παραδώσει τη θέση του στο click in shop.

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημέρων στα κυβερνητικά γραφεία αφορούν στη συνέχεια της ζωής μας με τον κορωνοϊό και στα υποψήφια σενάρια αντιμετώπισης της πανδημίας σε πιο μόνιμη βάση, έως ότου ο εμβολιασμός επιτρέψει στην κοινωνία να χαλαρώσει.