Με τα καταστήματα λιανικής πώλησης να ανεβάζουν ρολά σήμερα μετά από 72 ημέρες κλεισίματος η κυβέρνηση στην ουσία βάζει στοίχημα γιατί από την πορεία των καταστημάτων θα φανεί και το πότε θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες όπως τα καταστήματα εστίασης αλλά και τα γυμνάσια με τα Λύκεια.

Η απόφαση να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα λιανικής έχει να κάνει αφενός με το ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα και το ιικό φορτίο δεν είναι τόσο βαρύ αφετέρου όμως αν δεν άνοιγαν, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να έρθει αντιμέτωπη με το «θάνατο του εμποράκου» όχι υγειονομικά αλλά οικονομικά αφού πλέον η κατάσταση σε εμπόρους αλλά και εργαζόμενους είναι απελπιστική.

Έτσι η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων και εμπορικών κέντρων και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό για να ληφθεί όπως και έγινε η οριστική απόφαση.

Το τεστ με το άνοιγμα των καταστημάτων γίνεται προκειμένου μετά από δύο εβδομάδες, να εξεταστεί το επιδημιολογικό φορτίο και αν αυτό δεν έχει επιβαρυνθεί τότε ασφαλώς στην 3η εβδομάδα εκτός απροόπτου θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.

Φυσικά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όπως αποστάσεις, μάσκες και καθόλου συνωστισμός τότε η επιστροφή στο ισχυρό lockdown με κλειστά καταστήματα θα είναι μονόδρομος.

Αν ωστόσο τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, είμαστε προσεκτικοί και δεν πέσουμε «με τα μούτρα» να αγοράσουμε από τα καταστήματα προϊόντα τότε ίσως φανούμε τυχεροί και ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης.

Όμως στα μέσα του επόμενου μήνα και όχι νωρίτερα όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν μέχρι τώρα κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα και να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης δεν είναι απλά τα πράγματα. Και πάλι θα ισχύσουν μέτρα όπως το ότι θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών και όχι οι εσωτερικοί που εκεί θα συνωστίζονται οι πελάτες του κάθε καταστήματος.

Φροντίζεται μάλιστα στους εξωτερικούς χώρους να έχουν θέρμανση και για αυτό το αρμόδιο υπουργείο θα επιδοτήσει την αγορά θερμαστρών έτσι ώστε να μπορούν τα καταστήματα αυτά να σταθούν όρθια.

Επιπλέον η κυβέρνηση στις πληγείσες από τον Κορονοϊό επιχειρήσεις σκέφτεται να δώσει δάνεια από 30 έως 50 χιλιάδες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με την εγγύηση του κράτους 100% που σημαίνει θα είναι τα δάνεια αυτά άτοκα.

Ταυτόχρονα εξετάζεται και νέα ρύθμιση μαμούθ με δόσεις που θα περιλαμβάνονται όλες οι οφειλές όπως δάνεια, παλαιότερες ρυθμίσεις, ΕΦΚΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές , που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 240 δόσεις διπλάσιες δηλαδή από την προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με όλα αυτά τα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βρεθεί όπως τονίζει δίπλα σε κάθε πολίτη που χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας και για αυτό το λόγο ελπίζει ότι θα καταφέρει να πάρει και άλλα χρήματα από το πακέτο της ΕΕ που σημειωτέων δεν έχει ακόμη «σπάσει» ο κουμπαράς της.

Τα χρήματα που δίνει η πολιτεία μέχρις στιγμής είναι από τον προϋπολογισμό του κράτους που όπως επισημαίνουν αρκετοί από το οικονομικό επιτελείο δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη και για αυτό το λόγω παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.